De ce trupele ruse nu reușesc să detecteze loviturile nocturne ale ucrainenilor

<< Forțele ruse din Ucraina cad victime evenimentelor care se desfășoară noaptea. Au existat mai multe relatări despre Aerorozvidka, o unitate tactică de drone din armata Ucrainei, cu motto-ul latin „Non dormies” (Nu vei dormi), care a lovit unități rusești sub acoperirea întunericului. Dronele mici, echipate cu camere termice, sunt capabile să localizeze vehiculele rusești după urmele de căldură – motoarele sunt adesea menținute în funcțiune, în condiții de îngheț – și să le bombardeze cu grenade antitanc din epoca sovietică. Videoclipurile cu astfel de atacuri sugerează că rușii nu sunt în măsură să le detecteze. Dar armatele moderne au folosit mult timp tehnologia vederii nocturne. De ce forța de invazie a Rusiei se chinuie când vine vorba să vadă în întuneric? >>, începe The Economist.

<< Primele sisteme militare de vedere pe timp de noapte, din cel de-al doilea război mondial, foloseau proiectoare cu infraroșu a căror mișcare putea fi văzută doar de detectoare speciale. Acestea funcționau bine, cu excepția cazului în care inamicul avea senzori cu infraroșu, caz în care utilizatorul ieșea în evidență ca un far. Armatele moderne au două tipuri de echipamente de vedere pe timp de noapte, care evită această problemă. Camerele termice, așa cum sunt utilizate de Aerorozvidka, detectează radiația infraroșie emisă de obiectele calde și o afișează folosind culori strălucitoare. Altele folosesc un dispozitiv numit fotomultiplicator pentru a transforma lumina în semnale electrice, amplificând de fapt puțina lumină disponibilă. Acestea transformă lumea într-un verde monocrom straniu.

Avantajul vederii pe timp de noapte a fost evident în Operațiunea Furtună în Deșert, din 1991. Forțele americane s-au lăudat atunci că „noi deținem noaptea” în timp ce au depășit și au luptat cu o armată irakiană care nu avea echipament modern de vedere pe timp de noapte. John Lehman, un fost secretar al Marinei, a declarat ulterior Congresului că acea capacitate de a opera atunci „când toate defensivele din restul lumii sunt la 10% din ceea ce pot fi în timpul zilei” le-a conferit avantaj forțelor americane.

Samuel Cranny-Evans, de la RUSI, spune că armatele folosesc în principal echipamente de vedere pe timp de noapte sub formă de unități personale, cum ar fi ochelari sau lunete și dispozitive montate pe vehicule. Nu este clar câte vehicule militare rusești sunt echipate cu tehnologie de vedere pe timp de noapte, deși tancurile rusești mai noi vin cu camere termice derivate dintr-un proiect al Thales, un furnizor francez de armament, pe care Rusia l-a importat.

Însă, spre deosebire de armatele occidentale, de obicei Rusia nu-și echipează trupele de invazie cu echipamente de vedere pe timp de noapte. Doar câteva forțe speciale și unități de recunoaștere, selectate, primesc acest tip de echipamente, spune domnul Cranny-Evans. Acest lucru este dovedit de imaginile cu soldații ruși capturați. Până acum, doar unitățile Spetsnaz (forțe speciale) au fost fotografiate cu echipamente de luptă nocturnă. Acest lucru se poate datora faptului că tehnologia este scumpă și delicată, iar soldaților neexperimentați sau înrolați nu li se acordă încredere. Astfel de echipamente pot costa zeci de mii de dolari fiecare.

Când forțele ucrainene s-au luptat cu separatiștii susținuți de ruși, în 2014, incapacitatea lor de a vedea pe timp de noapte a fost un obstacol. De atunci, s-au aprovizionat. America a furnizat un lot de 2.500 de sisteme militare, în 2018, dar și alții au donat astfel de hardware. Pe 9 aprilie, Marea Britanie a promis că va trimite mai multe echipamente de vedere nocturnă în Ucraina. Și cu toate că America a încercat să controleze cu strictețe exportul de tehnologie de vedere pe timp de noapte, astăzi există multe sisteme disponibile pe piața liberă. Come Back Alive, o organizație de strângere de fonduri pentru armata ucraineană, a furnizat peste 1.000 de camere termice, din 2014. Și alte sisteme pot fi adaptate pentru a vedea prin întuneric. Unitatea de lansare a rachetei portabile Javelin include o cameră termică prin care obiectele pot fi mărite de nouă ori. Chiar și atunci când s-au terminat rachetele, unitatea este încă utilă pentru observarea nocturnă, iar Ucraina le are așa ceva în număr mare.

Deși armata Rusiei o cheltuiește cu mult peste cea a Ucrainei, nu are banii necesari pentru ca fiecare soldat să fie dotat cu cele mai noi echipamente. „Echipamentul militar rusesc pentru forțele terestre nu este deosebit de bine adaptat pentru lupta pe timp de noapte”, a remarcat un oficial occidental, în ziua a doua a războiului, „și nu este ceva la care au recurs mult în operațiunile recente”. Unii comandanți ruși luptă după moda veche, luminând câmpul de luptă cu rachete și obuze cu steluțee. Dar, odată ce întunericul se întoarce, inamicii invizibili vor continua să-i lovească pe soldații ruși. >>

Ce înțelege greșit China: Covid, economia, războiul din Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here