Decizia Rusiei de a închide Deutsche Welle este ”absursă” şi ”de neînţeles”, consideră canalul german

Canalul german Deutsche Welle (DW) a calificat joi drept „absurdă” şi „de neînţeles” decizia Rusiei de a dispune închiderea biroului său de la Moscova şi de a interzice difuzarea sa, ca represalii pentru interzicerea postului de ştiri Russia Today decisă de Germania, informează France Presse şi DPA, citate de Agerpres.

„Măsurile autorităţilor ruse sunt de neînţeles şi excesive”, a criticat directorul general al canalului finanţat de contribuabili, Peter Limbourg, într-un comunicat. DW „‘protestează împotriva acestei reacţii absurde”, care încă nu a fost notificată oficial, şi „va continua” să lucreze în biroul său din capitala Rusiei.

De asemenea, Deutsche Welle a anunţat că intenţionează să ia măsuri legale împotriva interdicţie ruse.

„Protestăm împotriva acestei reacţii absurde a guvernului rus şi vom lua măsuri legale împotriva măsurilor anunţate”, a spus Limbourg, făcând referire la decizia luată într-un mod tipic statelor autocratice.

„Chiar dacă în final trebuie să închidem”, canalul promite că „va întări semnificativ acoperirea” ţării, unde deţine din 2005 licenţe de difuzare în germană şi engleză.

Acestea sunt valabile până în 2027, respectiv 2025, precizează canalul german.

Decizia de închidere, anunţată de Ministerul de Externe rus, este o premieră pentru o importantă instituţie media occidentală în istoria Rusiei post-sovietice.

De asemenea, ea survine în plină criză între Moscova şi Occident în legătură cu Ucraina, care se teme de o invazie rusă.

Ministerul de Externe rus a anunţat de asemenea lansarea unei proceduri ce vizează recunoaşterea Deutsche Welle drept „agent al străinătăţii”, un calificativ infam şi controversat aplicat deja mai multor media ruse critice faţă de putere, notează AFP.

Miercuri, autoritatea germană de reglementare a mass-media ZAK a interzis difuzarea canalului Russia Today în limba germană pe site-ul şi aplicaţia sa mobilă, argumentând că „autorizaţia necesară” nu a fost „nici solicitată, nici acordată”.

Difuzarea prin satelit a RT DE a fost întreruptă la scurt timp după lansarea sa pe 16 decembrie, tot la cererea autorităţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here