Die Welt | Fost director CIA: Victoria Rusiei devine din ce în ce mai puțin probabilă

Fostul general american David Petraeus (foto) este optimist: crede că Ucraina va putea recăpăta controlul asupra Hersonului, în sudul țării. Totuși, el vede un mare risc și pentru NATO, în „posibilitățile semnificative, neutilizate” ale Rusiei, scrie Die Welt, citat de onet.pl

David Petraeus este un fost comandant militar american în războiul din Irak, comandant șef în Afganistan și, în cele din urmă, director al CIA. Deja, la sfârșitul lui 2021, într-un interviu pentru „Die Welt”, a avertizat asupra pericolului pe care îl reprezintă Rusia lui Putin. Acum el detaliază evoluția războiului în prezent, perspectivele contraofensivei ucrainene, de ce Rusia poate provoca oricând daune grave NATO și cum vede alianța chino-rusă.

– Ibrahim Naber: În sudul țării, forțele armate ucrainene și-au lansat mult așteptata contraofensivă asupra Hersonului. Cum apreciați șansele de succes?

David Petraeus: Sunt convins că ofensiva ucraineană din sudul țării va reuși să preia controlul asupra Hersonului și a teritoriilor ocupate de ruși la vest de Nipru. Cu toate acestea, acest rezultat nu este garantat. Ucrainenii au făcut o treabă excelentă în apărare, câștigând bătăliile pentru Kiev, Sumi și Cernihiv și împingându-i pe ruși din Harkov. De asemenea, i-au forțat pe ruși să plătească un preț foarte mare pentru câștiguri modeste de teren, în sud-est și sud.

Cu toate acestea, ei trebuie încă să demonstreze aceeași competență în desfășurarea operațiunilor ofensive cu forțe comune, inclusiv tancuri, infanterie, artilerie, mortiere, artilerie antiaeriană, război electronic, elicoptere de atac, sprijin aerian apropiat, rachete și suport logistic. Și toate aceste sarcini le au de îndeplinit în zonele urbane mari – un mediu extrem de dificil. Cred că ucrainenii au cunoștințele, motivația, determinarea și abilitățile pentru a realiza acest lucru, dar zilele următoare ne vor arăta dacă așa stau lucrurile.

– Occidentul continuă să sprijine Ucraina cu informații și arme în timp real. Cu toate acestea, acest ajutor are și limitele sale. Până în prezent, nu au fost folosite avioane de luptă. Germanii sunt reticenți să livreze o altă armă grea. De ce anume are nevoie Ucraina acum?

– Ucrainenii au primit avioane și elicoptere, deși acestea nu sunt modele occidentale, ci sisteme din fostul bloc sovietic și din Rusia, pe care Ucraina le avea deja. Cantitatea mare de muniții, arme, vehicule și alte provizii primite este uluitoare. Ucrainenii au folosit în mod impresionant ce le-am dat noi. Pentru mine este clar că ucrainenii câștigă bătălia dincolo de câmpul de luptă – competiția pentru crearea unei forțe armate, în care arată că sunt mult mai eficienți în recrutarea, pregătirea, echiparea, organizarea și desfășurarea de forțe și de abilități suplimentare.

– De ce Rusia are probleme atât de mari?

– Forțele armate ucrainene au folosit în mod impresionant rachetele și obuzele de artilerie disponibile pentru a viza cartierele generale rusești, depozitele de combustibil, depozitele de muniții și cazărmi. Ei i-au forțat pe ruși să retragă aceste obiective la 70-80 km de liniile frontului, pentru a fi dincolo de raza acestor sisteme. Acest lucru face mult mai dificil pentru ruși să-și susțină forțele pe front.

În mod similar, eforturile ucrainene de a distruge avioanele rusești în Crimeea au dus la retragerea multor avioane rămase pe teritoriul Rusiei. Și totul după ce rachetele antinavă ucrainene au forțat navele de război rusești să rămână la sute de kilometri de coasta ucraineană, temându-se că Ucraina va putea ataca navele Flotei ruse de la Marea Neagră.

– Unii sunt surprinși că Putin a evitat până acum mobilizarea generală. Comandantul Bundeswehr, generalul Eberhard Zorn, a declarat recent că forțele ruse sunt încă capabile să extindă conflictul în regiune și să deschidă un al doilea front. Este, de asemenea, o amenințare pentru NATO. Împărtășiți această evaluare?

– Nu există nicio îndoială că Rusia are capacități semnificative care nu au fost încă desfășurate în Ucraina și care ar putea cauza pagube mari țărilor NATO. După cum a remarcat generalul Zorn, liderii NATO sunt foarte conștienți de această realitate și fac tot ce le stă în putință pentru a spori descurajarea împotriva unor astfel de acțiuni.

Din fericire, perspectiva victoriei Rusiei devine din ce în ce mai puțin probabilă. Cu toate acestea, toate națiunile NATO – și toate națiunile occidentale – trebuie să se asigure că Rusia eșuează în Ucraina, deoarece consecințele unei victorii ruse ar fi într-adevăr extrem de grave.

– În interviul nostru anterior, ați avertizat despre pericolele Rusiei. Dar ați avertizat și mai mult împotriva Chinei. Conflictul din Taiwan este din nou în centrul atenției. Credeți că este probabilă o întărire a alianței ruso-chineze și cum ar trebui să reacționeze Occidentul la aceasta?

Parteneriatul anunțat de președinții Xi și Putin în ajunul Jocurilor Olimpice de iarnă din China a fost, fără îndoială, un eveniment foarte important. Cu toate acestea, China respectă în mare măsură sancțiunile împotriva Rusiei și nu îi oferă sprijin material. Nu știm cum se vor dezvolta relațiile dintre cele două țări, mai ales că Rusia s-a dovedit a fi un partener foarte dificil și relativ incompetent.

Generalul David Petraeus lucrează în prezent, printre altele, pentru fondul american de investiții KKR, care este acționar al Axel Springer SE, coproprietar al site-ului Onet.pl.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here