Diplomat american, arestat în Turcia

Sursa: Pixabay

Poliţia turcă a arestat la Istanbul un diplomat american aflat în post la Consulatul Statelor Unite din Beirut, suspectat de furnizarea unui paşaport fals unui cetăţean sirian, dezvăluie agenţia turcă de presă Anadolu, relatează AFP, preluată de News.ro.

Diplomatul, identificat în presa turcă numai prin iniţialele D.J.K., a fost arestat pe aeroportul din Istanbul la 11 noiembrie.

El a fost inculpat cu privire la faptul că a furnizat o copie a propriului paşaport unui cetăţean sirian care a încercat să ia un zbor de la Istanbul către Germania.

Cetăţeanul sirian, identificat doar prin iniţialele R.S. în presa turcă, a fost inculpat, de asemenea, cu privire la uz de fals, însă a fost eliberat.

Potrivit presei turce, diplomatul american, care s-a dus personal pe aeroportul din Istanbul pentru a-i înmâna paşaportul sirianului, a primit în schmbul documentului 10.000 de dolari, iar scena a fost filmată de camere de supraveghere.

Ambasada Statelor Unte la Ankara nu a reacţionat imediat.

Potrivit ziarului turc proguvernamental Sabah, diplomaţii aflaţi în serviciu beneficiază în mod normal de imunitate, însă pot fiinculpaţi în ţările în care sunt acreditaţi.

Această arestare ar putea să creeze o nouă discordie între Ankara şi Washington, care întreţin relaţii tensionate din cauza achiziţionării de către Turcia a unui sistem rus de apărare antiaeriană de tip S-400, în pofda faptului că este un stat membru NATO.

O serie de dezacorduri între Ankara şi Washington au tensionat relaţiile turco-americane, de la achiziţionarea S-400 la susţinerea de către americani a miliţiilor kurde siriene şi la refuzul american de a-l extrăda pe predicatorul Fethullah Gülen, acuzat de orchestrarea loviturii de stat eşuate din 2016 care l-a vizat pe Recep Tayyip Erdogan.

Relaţiile turco-americane s-au deterioat după ce Joe Biden i-a succedat, în ianuarie, la Casa Albă, miliardarului Donald Trump, un aliat al lui Erdogan.

Viața ca-n cușcă. Mărturie din universul distopic creat de politica zero Covid a Chinei

1 COMENTARIU

  1. Ce buna-i manipularea, ce ne mai place…
    Daca nu scriați ca Trump e miliardar (mama lor de bogătani!) si ca ar fi aliat al lui Erdoğan (mama lui de islamist vândut rușilor), nu iese pasiența, nu? Doar ca Trump este miliardar dinainte de a va naște voi si nu este aliatul lui Erdoğan, de fapt Trump a răcit relațiile cu Turcia.
    Din nefericire socialiștii voștri, pe care ii combateți aici si ii lăudați in SUA, sunt aia care papa bani de la buget cu nemiluita de prea multi ani. Din cate se vede e o afacere obișnuită de corupție a unui oficial de la ambasada, si-a tras si el un 10000 de dolari scurt vânzându-si pașaportul…
    Biden este absolut incapabil ca si toată administrația lui dar mass media plătită spune ce trebuie in slujba licuriciului…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here