Diplomaţi americani de la Paris şi Geneva, afectaţi de ”sindromul Havana”

Oficiali de la misiunile diplomatice SUA din Geneva și Paris sunt suspectați că au fost afectați de misterioasa boală neurologică cunoscută sub numele de Sindromul Havana și cel puțin unul a fost trimis în SUA pentru tratament. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat joi că SUA nu știu exact ce este această boală sau cine este responsabil pentru ea, potrivit Reuters.

Blinken a mai spus, într-un interviu pentru MSNBC, că autoritățile din guvernul SUA lucrează ore suplimentare pentru a descoperi ce este cu această boală și cine este responsabil pentru îmbolnăvirea oficialilor de la misiunile diplomatice din Geneva și Paris.
Până acum, nu ştim cu exactitate ce s-a întâmplat şi cine este responsabil”, a afirmat secretarul de stat american.
Cotidianul The Wall Street Journal a raportat joi noile cazuri de ”sindrom Havana” în rândul personalului diplomatic american de la Paris şi Geneva, unde reprezentanţii SUA şi ai Rusiei au purtat luni discuţii despre consolidarea militară rusă la frontiera cu Ucraina.
În opinia mea este indubitabil că oamenii au fost afectaţi direct şi puternic”, a spus Antony Blinken.

Diplomații de la Geneva și Paris s-au alăturat altor 200 de persoane care se presupune că au suferit de sindromul Havana în timp ce erau staționați în China, America de Sud și în alte părți ale Europei.
Se presupune că cel puțin trei americani care servesc la consulatul din Geneva au fost afectați de acest sindrom, pe care administrația Biden l-a numit ”un incident anormal de sănătate”.
Cel puțin unul dintre acești oficiali a fost evacuat și trimis din Elveția în SUA pentru tratament. Conducerea misiunii a informat ulterior personalul despre incidente în timpul unei ședințe a Primăriei. La Paris, înalți oficiali ai ambasadei au informat diplomații prin e-mail despre un caz suspect, au spus oficialii, și i-au încurajat pe alții să raporteze orice simptome neobișnuite.
În noiembrie anul trecut, secretarul de stat Antony Blinken declara că administrația a fost ”concentrată” să ajungă investigheze aceste incidente care, a spus el, au provocat vătămări fizice și fiziologice profunde de când au fost raportate pentru prima dată de diplomații care servesc la Ambasada SUA din Havana acum mai bine de cinci ani.
Simptomele includ dureri de cap, amețeli, dificultăți cognitive, tinitus, vertij și probleme cu vederea, auzul și echilibrul. Mulți oficiali au suferit simptome la ani de la raportarea unui incident, în timp ce unii au fost diagnosticați cu leziuni cerebrale traumatice.
Cazurile de la Geneva și Paris sunt cele mai recente din Europa, unde au fost raportate cazuri și în Austria, Serbia și Germania. Wall Street Journal a raportat, de asemenea, cazuri recente în complexul Ambasadei Americane din Bogotá, Columbia. Și consulatele din China au avut cazuri suspecte.
Oficialii avertizează că este dificil de precizat un număr precis al victimelor, deoarece fiecare caz trebuie verificat medical și simptomele unor persoane ajung să aibă alte explicații.
În anii de când au apărut primele simptome, guvernul SUA nu a stabilit încă cine se află în spatele atacurilor și ce mecanism sau mecanisme sunt folosite.
În iulie anul trecut, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a declarat că este ”foarte posibil” ca simptomele să fi fost cauzate în mod intenţionat şi că Rusia ar putea fi responsabilă pentru asta. Moscova a negat însă orice implicare.

Publicaţia The New Yorker a relatat în iulie 2021 despre existenţa a peste 20 de cazuri la Viena, în Austria, de la începutul anului. Diplomaţii în cauză au semnalat diverse simptome, între care ameţeală, probleme de coordonare a mişcărilor, anxietate, iritabilitate şi ceea ce victimele au numit ”ceaţă cognitivă”. La mai multe persoane au fost diagnosticate chiar leziuni cerebrale.

Primele cazuri au apărut în 2016, când mai mulţi diplomaţi americani aflaţi la post în Cuba au început să se plângă de stări de rău din motive necunoscute. Dar cazul nu a ieşit la lumină decât în 2017, când preşedintele de la acea vreme al SUA, Donald Trump, a rechemat majoritatea diplomaţilor americani de la Havana, pentru a răspunde acestei noi ameninţări.

În 2018, simptome similare au raportat 12 diplomaţi americani în China. Astfel de cazuri au fost semnalate în Germania, Australia, Rusia, Taiwan şi chiar la Washington.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here