Dispute în PNL. Orban, bănuit că ar fi făcut filialelor promisiuni fără acoperire

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Premierul Florin Cîţu le-a transmis luni membrilor Biroului Executiv al PNL că nu poate face toate numirile în funcţii promise de Ludovic Orban filialelor, pentru că pe unele posturi sunt persoane numite pe un mandat cu durată fixă, care nu pot fi înlocuite. Surse liberale afirmă că unul dintre posturile despre care s-a discutat este cel de şef al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, post care a revenit filialei Maramureş, transmite News.ro.

Florin Cîţu a transmis în şedinţa conducerii liberale că a făcut toate numirile, mai puţin pe cele deja ocupate pe mandat. De asemenea, el ar fi spus că liderul liberal ar fi promis funcţii care încă nu au fost înfiinţate sau pentru care numirile nu ţin de premier.

Conform surselor citate, liderul PNL Maramureş Ionel Bogdan este nemulţumit că la conducerea ANOFM nu este numită o persoană susţinută de filială, argumentul lui Cîţu fiind că actualul şef al Agenţiei, Maria Mareş, a fost numită pentru un mandat de patru ani, iar legal aceasta nu poate fi schimbată.

De asemenea, prim-ministrul a afirmat şi că a respins numiri care nu răspundeau unor criterii de integritate:fără penali în funcţii publice, fără conflicte de interese şi profesionişti 

Aceleaşi surse au mai afirmat că Ludovic Orban ar fi făcut promisiuni fără acoperire, iar acum încearcă să transfere către premier responsabilitatea pentur această situaţie.

O discuţie similară a avut loc la nivelul conducerii PNL şi săptămâna trecută.

„Sigur în interiorul partidului, în cadrul Biroului Politic sunt foarte multe puncte de vedere exprimate. Eu am convingerea că toţi reprezentanţii PNL care au parcurs etapele procedurale vor fi desemnaţi în funcţiile de demnitate publică pentru a putea pune în practică programul de guvernare”, a declarat Ludovic Orban, întrebat despre nemulţumirile senatorului PNL Virgil Guran la adresa prim-ministrului pe motiv că nu face numirile în funcţii de demnitate publică ale liberalilor propuşi de partid.

Chestionat dacă l-a întrebat pe prim-ministrul Florin Cîţu de ce refuză să numească secretari de stat şi şefi de agenţii, Orban a răspuns: „Nu este adevărat. Face numiri în fiecare zi. Probabil vrea să facă şi o evaluare personală, pe lângă cele care au fost făcute în cadrul partidului. Trebuie să vă spun că propunerile toate au fost validate de BPN, dar am încredere că premierul va finaliza procedura de numire ale reprezentanţilor noştri în diferite funcţii de demnitate publică”.

La jumătatea lunii februarie, în şedinţa Biroului Politic Naţional, organizaţiile PNL au formulat propuneri pentru funcţiile de secretari de stat, preşedinţi, vicepreşedinţi de agenţii, la acel moment fiind validaţi 72 de candidaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here