Distribuirea vaccinului BioNTech/ Pfizer, posibilă până la sfârșitul anului. Vești bune vin și de la AstraZeneca

Directorul laboratorului german BioNTech, care lucrează cu cel american Pfizer la un vaccin contra Covid-19, a estimat joi că este „posibil” ca autorizarea şi distribuirea lui să aibă loc până la sfârşitul anului în Statele Unite şi Uniunea Europeană, potrivit AFP.

„Există o şansă să putem obţine anul acesta autorizarea în Statele Unite sau în Europa sau în cele două regiuni”, a estimat Ugur Șahin, într-un interviu pentru AFP, precizând că solicitarea de autorizare va fi depusă vineri la Agenţia Americană pentru Medicamente (FDA). 

„Este posibil să putem livra vaccinuri din decembrie”, a adăugat el. 

În Statele Unite, cele două vaccinuri ai putea fi autorizate de Agenţia Americană pentru Medicamente (FDA) în primele săptămâni din decembrie, a spus luni Moncef Slaoui, responsabil ştiinţific al operaţiunii Warp Speed, numită de Donald Trump să vaccineze populaţia americană.         

Acest lucru ar permite vaccinarea a 20 de milioane de americani, prioritari fiind vârstnicii şi cei cu risc, din a doua parte a lunii decembrie, potrivit acestuia, apoi 25 de milioane de persoane pe lună începând din ianuarie.

Pfizer şi BioNTech au anunţat miercuri, în urma unei analize finale, că vaccinul lor pentru Cobvid-19 are o eficacitate de 95% de prevenire a infectării. Compania de biotehnologie Moderna a anunţat la începutul acestei săptămâni că, potrivit rezultatelor preliminare ale studiului său clinic de fază a treia, vaccinul său pentru noul coronavirus are o eficacitate de 94,5%.

„Suntem încântaţi cu adevărat de aceste rezultate”

Între timp, vaccinul anti-coronavirus dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford se dovedește a fi sigur şi declanşează o reacţie a sistemului imunitar similară pentru toţi adulţii, potrivit concluziilor preliminare ale unui studiu clinic de fază a doua, relatează CNBC, potrivit News.ro.

Rezultatele promiţătoare ale studiului clinic de fază a doua au fost publicate joi în revista de specialitate The Lancet.

Studiul, care a reunit 560 de adulţi sănătoşi, dintre care 240 cu vârste de peste 70 de ani, a constatat că vaccinul este sigur şi declanşează o reacţie imunitară similară atât pentru persoanele cu vârste de peste 56 de ani cât şi pentru cele cu vârste de 18-55 de ani.

Persoanele cu vârste mai înaintate prezintă „un risc semnificativ” de a dezvolta forme grave de Covid-19, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care citează imunitatea mai scăzută şi posibilele afecţiuni cronice. Cu toate acestea, persoane de toate vârstele riscă să contracteze virusul.

AstraZeneca, care colaborează cu Universitatea Oxford, a anunţat anterior că date interimare au arătat că vaccinul experimental provoacă o reacţie a sistemului imunitar la adulţi tineri şi vârstnici.

„Suntem încântaţi cu adevărat de aceste rezultate. În acest studiu am…încercat să analizăm reacţiile imunitare la adulţii mai în vârstă şi să răspundem întrebării dacă sistemul imunitar are o capacitate mai scăzută de reacţie pe măsură ce îmbătrânim”, a declarat profesorul Andrew Pollard, şeful echipei studiului clinic pentru vaccin de la Oxford.

Pollard a mai spus că „aceste prime date sunt cu adevărat încurajatoare…arată că obţinem reaţii foarte bune ale sistemului imunitar – chiar şi la peste 70 de ani, ceea ce pare similare cu cele ale adulţilor tineri”.

Vaccinul candidat dezvoltat de Oxford provoacă foarte puţine reacţii adverse şi a declanşat reacţii ale unor părţi ale sistemului imunitar la toate grupele de vârstă, la doze scăzute şi standard.

Rezultatele preliminare au arătat că vaccinul, ChAdOx1 nCoV-19, a declanşat o reacţie a celulelor T în decurs de 14 zile de la prima doză şi o reacţie a anticorpilor în 28 de zile de la doza de rapel (revaccinare).

Cercetătorii se aşteaptă ca reacţia celulelor T să joace un rol în imunitatea pe termen lung împotriva virusului.

Dr. Maheshi Ramasamy, co-autor al studiului clinic al Universităţii Oxford, a spus că reacţia anticorpilor şi a celulelor T la adulţii vârstnici este „puternică” şi „încurajatoare”.

„Populaţiile expuse celui mai ridicat risc de a face o formă gravă de Covid-19 inclus persoane cu afecţiuni preexistente şi adulţi vârstnici. Sperăm că acest lucru înseamnă că vaccinul nostru va ajuta la protejarea celor mai vulnerabili oameni din societate, dar sunt necesare noi cercetări înainte de a fi siguri”, a spus Ramasamy.

Autorii studiului au arătat că rezultatele lor pot fi încurajatoare dacă reacţiile imunitare constatate vor fi asociate cu protejarea împotriva infecţiilor cu Covid-19.

Studiul clinic de fază a doua nu a evaluat eficacitatea vaccinului, fiind în curs un studiu clinic de fază a treia pentru a confirma acest lucru.

Rezultatele sunt aşteptate în acest an, în funcţie de rata de infectare din comunităţile unde are loc studiul clinic.

Autorii au menţionat unele limitări ale studiului clinic de fază a doua, între care faptul că participanţii din grupa de vârstnici au vârste de 73-74 de ani, puţin afecţiuni cronice, iar majoritatea sunt albi şi nefumători.

Persoane din diverse medii, ţări şi etnii au fost incluse în studiul de fază a treia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here