DNA: Şerban Pop, fost șef al ANAF, trimis în judecată pentru luare de mită

Fostul șef al ANAF Șerban Pop a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de luare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA, publicat miercuri pe site-ul instituției, procurorii Secţiei de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Şerban Pop, pentru luare de mită.

Procurorii arată în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 31 ianuarie – 23 decembrie 2008, Şerban Pop, care era la acea dată vicepreședinte al ANAF, ar fi pretins de la un om de afaceri suma de 5.000.000 euro, din care ar fi primit 2.500.000 euro, în patru tranşe, în conturile unor companii offshore pe care le controla prin interpuşi.

Banii ar fi fost primiţi de inculpat, în perioada 8 septembrie – 23 decembrie 2008, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv aprobarea unei soluţii fiscale individuale anticipate (act administrativ) legată de o tranzacţie încheiată între compania omului de afaceri şi o societate de stat şi a urgentării restituirii, către firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA„, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, ”după primirea sumei aferente rambursării, aproximativ jumătate din banii încasaţi de firma omului de afaceri ar fi fost transferaţi într-un cont deschis la o bancă din Ungaria, iar de aici către două firme offshore controlate de acelaşi om de afaceri”. „De acolo, 2.500.000 euro au fost transferaţi mai departe, în conturile unor firme offshore din Cipru controlate de inculpat, prin intermediar„, mai spun reprezentanții DNA.

În vederea confiscării speciale a sumei reprezentând obiectul infracţiunii de luare de mită s-a dispus sechestru asigurător asupra bunurilor imobile deţinute de inculpat, precum şi poprirea asupra sumelor de bani prezente şi viitoare aflate în conturile deschise pe numele inculpatului, până la concurenţa sumei de 2.500.000 euro„, se precizează în comunicatul DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti cu solicitarea de menţinere a măsurilor asigurătorii. 

Șerban Pop, președinte al ANAF între 17 aprilie 2012 și 22 aprilie 2013, a fost anchetat de DNA în alte două dosare penale, fiind arestat și chiar condamnat.

Pop a fost trimis în judecată de DNA la 1 octombrie 2013 într-un dosar în care era acuzat că a pus la dispoziția unor șefi din grupul media Intact, printre care Sorin Alexandrescu, documente obținute în timpul unui control la o firmă. Intact se afla în acea perioadă în negocieri tensionate cu acea societate și a încercat să-i forțeze mâna prin amenințarea că va face publice actele ce dezvăluiau o posibilă luare de mită.

În acest fel, Pop Șerban i-a asigurat lui Alexandrescu George Sorin un ascendent în discuțiile cu partea vătămată și, totodată, un potențial subiect de presă, iar pentru sine, ulterior, a obținut promisiunea că va fi sprijinit pentru menținerea în funcția de președinte al ANAF“, au scris procurorii în rechizitoriu. În iunie 2017, printr-o sentință definitivă, Șerban Pop a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare în acest caz.

În 2015, DNA l-a trimis în judecată pe Șerban Pop într-un alt dosar în care era acuzat de complicitate la dare de mită, după ce i-ar fi promis omului de afaceri Horia Simu că va interveni la DIICOT pentru a-l salva de o anchetă.

Pop era intermediarul unei șpăgi de 230.000 de euro plătită de Simu chiar către șefa DIICOT, Alina Bica. Pop a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare și a fost încarcerat fiind, însă, eliberat în decembrie 2018, după ce sentința definitivă a fost suspendată pe fondul unei decizii care a stabilit că a fost judecat de un complet nelegal constituit, iar procesul se va rejudeca.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here