DOCUMENT | Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, săptămâna viitoare. Ciolacu: „Măcelul de la PNL s-a terminat? Bun”

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Marcel Ciolacu a anunţat că PSD va depune, săptămâna viitoare, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, iar aceasta va fi votată în sesiunea parlamentară actuală. Liderul social-democraţilor a adăugat că vor fi duse negocieri cu toate partidele politice dispuse să voteze moţiunea, inclusiv cu parlamentari PNL. Titlul moţiunii este „România EŞUATĂ. Recordul ”fantastic” al Guvernului Cîţu”.

Textul complet al moţiunii de cenzură poate fi accesat AICI.
„Măcelul de la PNL s-a terminat? Bun. Ne ocupăm de lucrurile serioase. Astăzi am finalizat textul moţiunii de cenzură la adresa celei mai dezastruoase guvernări din ultimii 30 de ani. E textul cu care vom pleca să negociem cu alţi parlamentari decât cei ai PSD şi textul pe care îl vom prezenta partenerilor sociali. Titlul moţiunii este – România eşuată, recordul fantastic al Guvernului Cîţu! În guvernarea de dreapta România trăieşte de o zi pe alta din împrumuturi de zeci de miliarde euro la dobânzi mari, cele mai mari din UE. Preţurile s-au dublat, alimentele de bază au devenit un lux, iar benzina a ajuns la 6 lei pe litru. Fermierii nu şi-au primit subvenţiile. NU se dau bani nici la stat, nici la privat. Acestea nu sunt lucruri fantastice, aşa cum spune Guvernul Cîţu. Guvernul trebuie să plece pentru că vrea să transforme pensia în ajutor de înmormântare. Singurul scop real în PNRR a fost să încerce să dospească miliarde euro pentru firmele de consultanţă sau firmele de casă ale USR şi PNL. Guvernul trebuie să plece pentru că a ratat total campania de vaccinare. Ne aflăm pe locul 25 din 27 de ţări europene, la persoane vaccinate cu prima doză. Acestea sunt motivele pentru care Guvernul Cîţu trebuie să plece. Imediat după conferinţa de presă voi avea o întâlnire cu reprezentanţii sindcatelor, iar în următoarele zile cu cei a patronatelor, IMM-urile, pentru ca moţiunea de cenzură să aibă o susţinere cât mai largă în societate. Considerăm că România nu poate fi un stat eşuat”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni la finalul BPN al PSD.
Întrebat dacă PSD va negocia şi cu parlamentari de la PNL, Ciolacu a răspuns: „Eu sper că la sfârşitul acestei sesiuni să scăpăm de acest Guvern. Vom duce negocieri cu toţi cei dispuşi să voteze moţiunea de cenzură, de la toate formaţiunile politice. De aceea am finalizat textul moţiunii. O depunem săptămâna viitoare. Această moţiune va fi votată în această sesiune. Îi anunţ pe parlamentarii PSD că, dacă trece moţiunea, va urma o sesiune extraordinară pentru numirea unui alt Guvern. E normal ca partidul care a câştigat alegerile să vină cu propunerea de prim-ministru. În acest moment e o decizie în PSD, domnul Alexandru Rafila este propunerea de premier. Poate fi şi un guvern minoritar. Am exclus colaboarea cu PNL. Cred că dacă va trece moţiunea, preşedintele României va intra totuşi în spiritul Constituţiei”.

5 COMENTARII

  1. O problema masiv speculata politic de catre multi dintre compatriotii nostri aflati in functi politice sau avind alte meserii dar care , din motive diverse , ne arata , zic ei , pisica neagra . Reglementarile actuale in materie sunt stiute de noi toti sau cel putin asa ar trebui sa fie . Imprumuturile sunt doar o modalitate prin care o societate responsabila se poate dezvolta , isi poate reface infrastructura sau poate decide cheltuirea sumelor imprumutate pe activitati ce produc dezvoltare .Noile reglementari europene , in materie , au fost aprobate de reprezentantii tuturor tarilor membre .Banii din PNNR sunt sume , imense, imprumutate de catre UE si care sunt apoi redistribuiti catre tarile membre . Accesul la aceste sume este insa conditionat . Parcursul procedurilor in vederea realizarii proiectelor acceptate de UE este si el verificat periodic . Daca proiectele nu pot fi sustinute, in termenii deja stabiliti ,banii trebuie returnati .Concomitent Parchetul European verifica si el eventualele fraude si conlucreaza cu Parchetele Nationale atunci cind se depisteaza modalitati de fraudare a fondurilor europene . Astfel putem spune ca banii ce sunt luati cu imprumut (unii sunt doar granturi – nereturnabili ) nu se duc in consum , ci mai degraba creaza plusvaloare , locuri de munca , dezvoltare, de al carui beneficiu au parte si generatiile viitoare , mai abitir decit cei din ziua de azi .Sa reamintim cum acesti bani sunt purtatori de dobinzi extrem de mici (Romania tot trebuia sa se imprumute dar cu dobinzi uriase )si de termene extrem de lungi de returnare (pina in 2050 ). Pe masura ce digitalizarea este pusa in practica si procentul aferent ei creste , se va observa cum frauda (aproape in totalitate ) va fi redusa masiv si sume uriase vor reveni bugetelor tarilor membre UE .Acelasi lucru se va intimpla o data cu punerea in aplicare a impozitului minim pe veniturile , acolo unde sunt ele obtinute , ale marilor firme mondiale , fapt ce va elimina si paradisurile fiscale .Totul trebuie privit intr-un context mai larg – mondial .Practic , putem spune ca ne-a pus Dumnezeu mina in cap sau l-am apucat pe Dumnezeu de un picior (niste ziceri vechi romanesti ) si ca putem sa trecem peste aceasta criza pandemica cu banii – doldora – in buzunar . Va imaginati ce se intimpla daca nu existau aceste sume uriase in piata de capital asa cum s-a intimplat in 2008 cind recesiunea a falimentat pe multa lume .Daca priviti in viitor nu se poate sa nu intelegi beneficiile uriase ce tin de obtinerea acestor sume nemaintilnite , ca si valoare , in istoria umanitatii .

  2. Legea spune foarte clar – daca alegerile nu sunt cistigate de catre un partid cu un procent minim de 51% atunci Presedintele tarii , in urma unor consultari ,cu toate partidele parlamentare ,numeste un premier desemnat ce poate aduna in jurul lui o majoritate de coalitie .PSD nu este in aceasta situatie . Chiar daca motiunea trece Presedintele tarii nu poate actiona decit in baza legii .Se reiau discutiile cu fiecare partid parlamentar si presedintele in urma discutiilor va desemna un premier ce va trebui sa formeze un nou guvern . Totusi, daca se intra in acest regim de redesenare a scenei politice exista posibilitatea ca in urma unui consens general (conform deciziei CCR )sa se ajunga la alegeri anticipate . Din acest motiv , privind ce ar insemna, in acest moment , alegerile anticipate pentru tara , nu cred ca motiunea are sanse de a trece – Probabil in ziua votului vor lipsi ,ca de obicei, mai multi parlamentari PSD si nu va fi cvorum de sedinta . Practic PSD doar isi umfla muchii – nu se poate ca Romania sa fie pusa in situatia de a pierde fondurile PNNR si restul de bani Europeni . Ar fi o eroare de neiertat .

  3. Si uite cum grupusculul pedelisto-basist din PNL da apa la moara scursurilor mafiote care au distrus tara 39 ani!!!Portavocea lor e MAREA MIZERIE UMANOIDA rares bogdan!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here