Un oficial al serviciilor americane de informaţii a depus o plângere împotriva lui Donald Trump, după ce preşedintele SUA ar fi făcut o promisiune „tulburătoare” unui lider străin, informează presa internaţională, care relatează că denunţul ar face referire la Ucraina, notează Mediafax.

Preşedintele SUA a negat însă incidentul, catalogând relatările pe această temă drept „ştiri false”.

Momentan se cunosc puţine detalii despre denunţ, care a fost depus pe data de 12 august.

Într-o scrisoare trimisă Congresului SUA, Michael Atkinson, inspector general al Comunităţii de Informaţii, afirmă că denunţul este credibil şi face referire la „o problemă gravă sau flagrantă, abuz sau încălcarea legii” care implică informaţii clasificate, relatează BBC News şi The Guardian.

Publicaţiile The Washington Post şi The New York Times au relatat că denunţul face referire, cel puţin parţial, la Ucraina, potrivit unor oficiali americani.

Într-un interviu acordat joi seară postului CNN, Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Trump, a oferit răspunsuri contradictorii când a fost întrebat dacă a cerut Ucrainei să-l ancheteze pe fostul vicepreşedinte american Joe Biden, care este unul dintre potenţialii contracandidaţi ai lui Trump la scrutinul prezidenţial din 2020. Iniţial, Giuliani a calificat drept ridicolă afirmaţia, pentru ca ulterior să admită şi să spună că este mândru de acest lucru.

În urmă cu câteva săptămâni, Giuliani şi-a anulat o călătorie în Ucraina din cauza unui potenţial conflict de interese între legăturile sale cu Casa Albă şi aparenta sa misiune de a obţine informaţii compromiţătoare despre Biden, al cărui fiu a fost la un moment dat implicat în afaceri cu o companie de energie din Ucraina.

Favoritul democrat la alegerile prezidenţiale din SUA, Joe Biden, a solicitat vineri ca Donald Trump să facă publică transcrierea convorbirii telefonice în care preşedintele american este suspectat că i-a cerut omologului ucrainean Volodimir Zelenski să înceapă o anchetă asupra familiei sale.

Conform informaţiilor publicate de Wall Street Journal, Trump l-a încurajat pe Zelenski de “aproximativ de 8 ori” să ancheteze activităţile lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, în Ucraina şi să colaboreze în acest sens cu avocatul său personal, Rudy Giuliani. În schimb, Trump i-a promis lui Zelenski că astfel Ucraina își poate îmbunătăți reputația și interacțiunea cu Statele Unite.

Al doilea fiu al fostul senator democrat, Hunter Biden a lucrat pentru o companie ucraineană din domeniul gazelor începând din 2014, când tatăl său ocupa postul de vicepreşedinte în administraţia Obama.

Trump nu este suspectat că i-a cerut lui Zelenski doar anchetarea afacerilor fiului lui Biden, ci și să dea o mână de ajutor la îngroparea dovezilor privind afacerilor murdare în care a fost implicat fostul său șef de campanie electorală, Paul Manafort, pe vremurile când acesta făcea milioane în Ucraina, din postura de consilier al președintelui pro-rus Yanukovich.

Preşedintele SUA, Donald Trump, se va întâlni săptămâna viitoare cu omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski, în cursul vizitei acestuia în Statele Unite pentru a participa la reuniunea Adunării Generale ONU, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

Aceasta va fi prima întrevedere a lui Donald Trump cu Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski va participa la a 74-a reuniune a Adunării Generale ONU, urmând să fie în Statele Unite în perioada 23-26 septembrie, conform Preşedinţiei Ucrainei.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here