Economist: Încetinirea inflaţiei presupune, din păcate, şi o încetinire a consumului

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Economistul Radu Crăciun a declarat că încetinerea inflaţiei presupune şi o încetiniere a consumului, precizând că nu putem consuma la nivelul la care o făceam în urmă cu un an şi în acelaşi timp să vedem o scădere a inflaţiei, transmite News.ro.

Radu Crăciun a declarat, marţi, la Prima News, că pentru micşorarea inflaţiei este nevoie de stimularea economisirii în dauna consumului.
“Se discută prea mult de cei care au credite, dar se discută prea puţin de cei care au depozite. Pentru că, până la urmă, cheia micşorării inflaţiei este legată în primul rând de stimularea economisirii în dauna consumului. Ori vestea proastă este că micşorarea consumului presupune inclusiv credite mai scumpe. Până la urmă trebuie să ne gândim la faptul că un procent de creştere a dobânzilor este şi în favoarea unei categorii de români, şi anume a acelora care, cum-necum, reuşesc să facă economii, reuşesc să pună banii în bănci şi speră ca aceste economii măcar să-şi conserve valoarea reală, dacă nu chiar să aibă şi un randament pozitiv în termeni reali”, a explicat Radu Crăciun.
El a precizat că încetinirea inflaţiei presupune şi o încetinire a consumului.

 

“Din păcate, există şi o categorie care este dezavantajată, este cea a românilor care şi-au luat credite, dar până la urmă, încetinirea inflaţiei presupune, din păcate, şi o încetinire a consumului. Nu putem să continuăm să consumăm la nivelul la care o făceam acum un an şi în acelaşi timp să vedem inflaţia că scade. Lumea visează la o situaţie imposibilă, în care inflaţia scade, noi continuăm să consumăm la fel ca în trecut. Aşa ceva, din păcate, economic nu este posibil şi vreau să atrag atenţia faptului că riscul pe care îl avem în faţă nu este acela că inflaţia nu va scădea de la 17 la la 10. Asta se va întâmpla. Am atins un maxim. În continuare vom vedea o scădere a inflaţiei, dar marea provocare va fi cum ajungem să scădem de la 10 la 4 sau la 2%. Adică a doua porţiunea a  scăderii inflaţiei pe care  probabil că ar trebui să o vedem în 2024, aceasta este marea provocare, pentru că altfel riscăm să intrăm într-o morişca creşterilor salariale, creşterilor de preţuri şi inflaţia se cronicizează. Asta este marea problemă”, a mai afirmat economistul Radu Crăciun.

Cine sunt românii care vor putea primi de la stat până la 10.000 de lei pentru nevoile imediate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here