EFE: Israelul cere SUA să crească aprovizionarea cu muniţii

Sursa foto: runews24.ru

Adjunctul şefului Statului Major al Israelului, generalul Amir Baram, a discutat cu înalţi oficiali americani despre „cum să se accelereze ritmul aprovizionării cu muniţia necesară” în timpul unei vizite în Statele Unite, a informat vineri armata israeliană într-un comunicat, informează EFE, preluată de Agerpres.ro.

„S-au convenit mecanisme comune de accelerare şi control”. Acestea sunt singurele detalii pe care comunicatul le oferă referitor la solicitarea adresată de Israel celui mai important aliat al său, în plin război în Fâşia Gaza şi în contextul escaladării tensiunilor la graniţa cu Libanul.

Baram a avut mai multe întâlniri la Pentagon în care s-au convenit „planuri operaţionale” pentru ceea ce sunt acum cele două fronturi principale ale Israelului, Fâşia Gaza şi graniţa de nord cu Libanul.

Israelul a planificat această vizită în SUA, condusă de ministrul apărării Yoav Gallant, pe care l-a însoţit Baram, cu scopul de a dezgheţa un transport de bombe grele, care le fusese reţinut.

„Am făcut progrese semnificative în legătură cu creşterea forţei şi a furnizării de muniţii către statul Israel”, a declarat miercuri Gallant.

Casa Albă s-a arătat reticentă în a furniza Israelului mai multe bombe de mare tonaj, care pot provoca decese arbitrare în zone foarte populate, aşa cum este Fâşia Gaza.

Astfel, aceste întâlniri au evidenţiat, într-un fel, înţelegerea dificilă dintre cei doi aliaţi după aproape nouă luni de ofensivă neîntreruptă în Fâşia Gaza, soldată cu moartea a peste 37.700 de persoane, majoritatea civili.

Pe frontul de nord, la graniţa cu Libanul, escaladarea tensiunilor dintre armata israeliană şi Hezbollah-ul libanez ameninţă să conducă la declanşarea unui război total.

Joi, gruparea şiită a lansat cel puţin 35 de rachete împotriva nordului Israelului, după moartea a trei dintre membrii săi în mai multe atacuri israeliene.

Regiunea trăieşte unul dintre momentele cele mai tensionate, iar guvernul israelian este conştient că viitorul său depinde de relaţiile pe care le întreţine cu principalul său aliat, a cărui poziţie se poate schimba în funcţie de rezultatele alegerilor care vor avea loc în noiembrie.

AFP: Ucraina cere un scut aerian cu sisteme în România şi Polonia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here