Erdogan flutură „drepturile suverane” în fața criticilor legate de transformarea catedralei Sfintei Sofia în moschee

Foto: Recep Tayyip Erdogan/ Facebook

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă criticile internaţionale privind transformarea fostei bazilici Sfânta Sofia din Istanbul în moschee, afirmând că decizia ţine de „drepturile suverane” ale ţării sale, relatează Agerpres, care citează AFP.

„Cei care nu acţionează împotriva islamofobiei din propriile ţări (…) atacă dorinţa Turciei de a se folosi de drepturile sale suverane”, a declarat Erdogan în cadrul unei ceremonii prin videoconferinţă.

„Nu am luat această decizie în funcţie de ce spun alţii, ci pe baza drepturilor noastre, aşa cum am făcut în Siria, în Libia şi în alte părţi”, a adăugat el.

Autorităţile din Turcia au început sâmbătă inspecţiile la Sfânta Sofia pentru pregătirile logistice de transformare a fostului muzeu în moschee.

Consiliul de Stat, cel mai înalt tribunal administrativ din Turcia, a acceptat vineri solicitarea mai multor asociaţii de revocare a unei măsuri guvernamentale din 1934 care conferea fostei bazilici Sfânta Sofia statut de muzeu.

La scurt timp după decizie, Erdogan a anunţat că fosta bazilică bizantină din vechiul Constantinopol va fi deschisă la 24 iulie pentru rugăciuni musulmane ca moschee.

Operă arhitecturală majoră construită în secolul al şaselea de bizantini care îşi încoronau acolo împăraţii, Sfânta Sofia este un sit inclus în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul, cu circa 3,8 milioane de vizitatori în 2019.

Convertită în moschee după ocuparea Constantinopolului de către otomani în 1453, ea a fost transformată în muzeu în 1934 de către liderul tinerei republici turce, Mustafa Kemal, dornic să o „ofere umanităţii”.

Mai multe ţări, în special Rusia şi Grecia, care monitorizează îndeaproape patrimoniul bizantin din Turcia, precum şi SUA şi Franţa, au avertizat Ankara să nu transforma Sfânta Sofia în loc de cult musulman, o măsură pentru care Erdogan, provenit dintr-un partid islamo-conservator, militează de mai mulţi ani.

UNESCO şi-a exprimat regretul profund pentru această decizie „luată fără un dialog prealabil”.

Consiliul Ecumenic al Bisericilor, care reuneşte circa 350 de biserici creştine, în special protestante şi ortodoxe, şi-a exprimat sâmbătă la rândul său „tristeţea” şi „consternarea”.

1 COMENTARIU

  1. Islamofobie in Europa , cand Siria se goleste de crestini prin decapitare , iar Germania primeste peste 1 milion de musulmeni ??? Cu ceva vreme inainte de intrarea in CE , pe noi pe romanii ne amendau nemtii 300€ daca intarziam o zi peste cele 90 de zile de valabilitate a vizei turistice , iar la zeitatiile astea musulmane le dau casa masa si ,, dreprul de a muncii ,, pe care ei il folosesc din plin , si aduc plusvaloare raihului , astfel linistea si fericirea muzulmena se instaureaza astfel si pe pamantul lui Gheothe , la fel ca in Siria , Turcia , Afganistan , Pakistan etcstan . Katarul asta turk e cam tupeist si profita de pozitia strategica , pentru a se juca cu focul . Daca englezii nu se bagau in anii primului razboi , la Constantinopol pe Sfanta Sofia era crucea lui Hristos , dar asa grecii au fost siliti sa se retraga impreuna cu crestinismul din acele meleaguri sfinte , doar pentru roluri strategice ale vesteuropenilor , si cred ca si ale Bisericii Catolice , care nu avea nevoie de concurenta ( crestina si apostolica) pentru diluarea crestinismului in ansamblul lui .
    Pe Sfanta Sofia este drept si o misiune a fiecarui ortodox de a restabilii dreptul crucii .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here