Erdogan: Politicile „provocatoare” ale Occidentului faţă de Rusia nu sunt corecte

Sursa: Flickr

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat miercuri, la Belgrad, că nu crede că politicile ”provocatoare” ale Occidentului faţă de Rusia sunt corecte, după ce Uniunea Europeană şi Grupul celor Şapte naţiuni au propus un plafon de preţ pentru gazele ruseşti, transmite Reuters, citată de News.ro.

Preşedintele Vladimir Putin ameninţase anterior că va opri toate livrările de gaze dacă UE ar face un astfel de pas, crescând riscul raţionalizării consumului de energie în unele dintre cele mai bogate ţări din lume, în această iarnă.

Erdogan a vorbit la o conferinţă de presă cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, la Belgrad.

”Nu este nevoie să enumerez numele, dar pot spune clar că nu consider că poziţia pe care o adoptă Occidentul este corectă. Pentru că există un Occident care conduce o politică bazată pe provocare, acolo nu se va putea obţine un rezultat”, a spus Erdogan, într-o conferinţă de presă la Belgrad.
Erdogan a adăugat că alte ţări nu ar trebui să subestimeze Rusia.

Vucic a spus că Serbia a cerut Turciei să îi permită să transfere importurile de energie electrică din Azerbaidjan, estimate la aproximativ 2 gigawaţi oră (GWH).

Pe 22 august, Vucic şi preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, au convenit asupra importurilor de energie ale Belgradului, în condiţii nespecificate.

Serbia generează aproximativ 70% din necesarul de energie electrică în centralele pe cărbune.

„I-am cerut lui (Erdogan) să ne ajute şi să aloce spaţiu… pentru transferul de energie electrică azeră”, a spus Vucic.

Serbia este aproape în întregime dependentă de gazele ruseşti, dar doreşte să îşi diversifice aprovizionarea şi intenţionează să înceapă importul de gaze naturale din Azerbaidjan în 2023.

Vucic a spus că iarna viitoare în Europa s-ar putea dovedi a fi ”una foarte rece” din cauza unei crize energetice care decurge din războiul din Ucraina.

Deşi Belgradul a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, a refuzat să impună sancţiuni Moscovei.

”Dacă cineva se gândeşte cu adevărat să învingă Rusia militar (în Ucraina), atunci va trebui să ne pregătim nu numai pentru o iarnă rece, ci şi pentru o iarnă polară”, a spus Vucic.

Serbia intenţionează să cumpere, de asemenea, dronele armate Bayraktar din Turcia, din 2023, a spus Vucic, adăugând că va investi sute de milioane de euro în acord. El nu a detaliat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here