Femeia care a pus bomba la Istanbul este o siriană care recunoaşte că a acţionat din ordinul PKK, anunţă poliţia turcă

Tânăra arestată şi acuzată de plasarea bombei care a ucis duminică şase oameni la Istanbul este de naţionalitate siriană şi şi-a recunoscut faptele, a anunţat luni poliţia turcă, citată de presa locală, relatează AFP.

Poliţia turcă susţine că femeia a acţionat din ordinul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi că a primit directive de la Kobane, în nord-estul Siriei.

Tânăra a fost arestată împreună cu mai mulţi alţi suspecţi într-un apartament la Kucukcekmece, la periferia Istanbulului.

Potrivit ministrului turc de Interne Süleyman Soylu, suspecta se pregătea ”să fugă în Grecia”.

Süleyman Soylu, care s-a dus din nou la locul carnagiului luni, a anunţat că numărul persoanelor arestate a crescut la 46, la o zi după acest atentat pe strada Istiklal, una dintre cele mai frecvengtate artere din Istanbul, comis duminică după-amiaza.
”Operaţiunile continuă” în vederea arestării altor suspecţi, a anunţat Süleyman Soylu.
”Ei au vrut să ne transmită un mesaj. Noi l-am primit şi îi vom răspunde în cel mai ferm mod posibil”, a ameninţat el.
Doi copii, printre victimele ucise de explozie
O explozie puternică, cu întârziere, a avut loc duminică în capitala economică a Turciei.
Cel puţin şase persoane au fost ucise, iar alte 81 au fost rănite.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat un ”atentat josnic”.
Atacul nu a fost revendicat, însă regimul lui Erdogan a arătat imediat cu degetul PKK, pe care îl consideră o organizaţie teroristă.
Mulţimea era extrem de numeroasă pe stradă la momentul exploziei, care a provocat flăcări înalte, a fost auzită de deaprte şi a provocat panică.
Toţi cei şase morţi sunt cetăţeni turci – inclusiv o fetiță în vârstă de trei ani şi o altă fată de 15 ani.
Ministrul turc al Sănătăţii anunţa duminică seara că ”42 de răniţi (erau) în continuare spitalizaţi, inclusiv cinci la terapie intensivă, iar doi se aflau în stare critică”.
Accesul pe stradă a fost închis imediat după atentat, iar strada a fost redeschisă luni dimineaţa, potrivit presei turce.

Bulevardul Istiklal (”Independenţă” în turcă) se află în cartierul istoric Beyoğlu şi este una dintre cele mai celebre artere din oraş, integral pietonală, cu o lungime de 1,4 kilometri.

Strada este străbătură de un tramvai vechi, este străjuită de magazine, conduce în Piaţa Taksim şi este străbătură anual de milioane de localnici şi turişti.

Pe această stradă a avut loc un atentat sinucigaş în 2016, soldat cu cinci morţi.

Toate băncile au fost scoase, iar la locul exploziei a fost  aşezat un covor roşu, pe care trecători depun garoafe roşii.

Ministrul turc de Interne: Organizaţia teroristă PKK este de vină

În pofida faptului că atentatul nu a fost revendicat, Guvernul turc l-a atribuit imediat Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

”După concluziile noastre, organizaţia teroristă PKK este de vină”, a acuzat  Süleyman Soylu.

”Estimăm că ordinul atentatului a fost date de la Kobane”, a acuzat el.

Kobane este un oraş rămas celebru pentru bătălia care s-a purtat acolo în 2015, care a permis forţelor kurde să respingă Statul Islamic (SI), şi se află sub controlul Forţelor Democrate Siriene (FDS), în cadrul cărora Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), aliate cu PKK, sunt o componentă majoră.

Ankara a calificat toate aceste mişcări drept ”teroriste”.

PKK luptă împotriva Guvernului turc de la mijlocul anilor ’80 şi este vizat cu regularitate în operaţiuni militare turce atât în nordul Irakului, cât şi în Siria.

Ministrul turc de Interne nu a precizat condiţiile în care a fost arestată ”persoana” suspectată şi nici dacă este vorba despre o ”femeie”, aşa cum au declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi alţi membri ai Guvernului.

Ministrul turc al Justiţiei Bekir Bozdag a declarat că un ”rucsac” a fost depus pe o bancă.

”O femeie a stat pe o bancă timp de 40-45 de minute, iar la un minut-două după ce a plecat a avut loc o explozie. Toate datele despre această femeie sunt în prezent în curs de examinare”, a declarat el.

”Fie acest sac conţinea un ceas, fie cineva l-a acţionat de la distanţă”, a adăugat el.

Ministrul a anunţat apoi arestarea altor 21 de suspecţi, fără să precizeze unde au fost efectuate aceste arestări.

Înaltul Consiliu turc al Audiovizualului (RTUK) a interzis rapid media audiovizuale să difuzeze imagini de la locul atacului, pentru a ”împiedica semănarea fricii” şi a ”servi obiectivele organizaţiilor teroriste”.

Accesul pe reţele de socializare a fost restrâns în Turcia după atentat, potrivit Observatorului restricţiilor online Netblocks.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here