Financial Times abordează într-un amplu articol criză politică de la București, despre care titrează: Guvernul României, în pragul colapsului.

Celebra publicație analizează situația din țară noastră unde guvernul de centru-stânga este aproape să se prăbușească, după ce principalul partener de coaliție (ALDE) s-a retras de la guvernare, iar un alt potențial aliat (UDMR) a spus că nu îl va susține în Parlament.

Viorica Dancila, primul premier femeie al României, se va confruntă cu o moțiune de cenzură în următoarele șase săptămâni, după decizia ALDE de a rupe coaliția, că urmare a unei dispute privind un candidat comun la alegerile prezidențiale din noiembrie, relatează FT.

În plus, UDMR, un partid etnic maghiar, a anunțat, marți, că nu va acordă sprijin în Parlament partidului social-democrat al doamnei Dancila, „care se îndreaptă acum spre o probabilă înfrângere la votul de încredere, într-o sesiune comună a Parlamentului, care trebuie să aibă loc în termen de 45 de zile”, adaugă sursă citată.

Poziția noastră este clară, nu vom sprijini acest guvern minoritar PSD. Nu avem și nu vom avea nicio înțelegere cu PSD pentru a-i ajută să rămână pe linia de plutire. Nu există niciun motiv logic pentru a face asta„, a declarat pentru Reuters Attila Korodi, deputat UDMR.

România, a două cea mai săracă țară din UE și una dintre cele mai corupte, este pregătită pentru o perioada extinsă de incertitudine politică, comentează FT. Următoarele alegeri parlamentare urmează să aibă loc în noiembrie 2020 și nu se pot face anticipate în ultimele șase luni ale mandatului prezidențial.

Dacă Dancila nu reușește să-și atragă susțînători din partidele de opoziție sau să conducă un guvern minoritar, președintele Klaus Iohannis ar putea încerca să formeze un guvern de tehnocrați. Attila Korodi a declarat pentru Reuters că partidul sau va susține un guvern format de opoziție, dar un asemenea Executiv s-ar putea dovedi dificil de format.

Dancila a ieșit din umbră lui Dragnea și a încercat să repare relațiile cu Bruxelles-ul

Analiză FT amintește că, la începutul acestei veri, Viorica Dancila „a ieșit din umbră fostului ei stăpân, mâna de fier a PSD, Liviu Dragnea, care a fost închis pentru acuzații de corupție. Ea și-a afirmat autoritatea asupra partidului, eliminând aliații cheie ai lui Dragnea”.

După ce PSD a luat bătaie la alegerile pentru Parlamentul European din mai, Dancila a încercat să repare relațiile precare ale României cu Bruxelles-ul.

Dancila a promis că Bucureștiul va abrogă reformele judiciare care slăbesc legislația anticorupție. Aceste reforme au stârnit proteste în masă anul trecut și au adus avertismente din partea Comisiei Europene. Sprijinul pentru PSD a scăzut de la aproape 35% în septembrie anul trecut la 22% la începutul verii, adaugă FT.

În orice caz, instanța constituțională a României (CCR) a anulat anul trecut modificările Codului Penal că fiind ilegale.

Coaliția dintre PSD și ALDE, formată în decembrie 2016, s-a destrămat după ce cele două partide s-au confruntat pe tema bugetului și a unui candidat comun la przidentiale care să îl înfrunte pe Klaus Iohannis.

PSD a selectat-o în weekend pe Viorica Dancila drept candidat. ALDE, care își sprijinea până acum liderul, pe Călin Popescu-Tăriceanu, pentru nominalizare, susține mai nou un candidat independent Mircea Diaconu, care se bucură și de sprijinul ProRomania, un partid format din politicieni plecați din PSD. Sondajele sugerează că Iohannis are un avans clar față de ceilalți candidați, încheie FT articolul referitor la situația politică din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here