FinCEN Files: Dezvăluiri despre modul în care marile bănci din lume permit spălarea banilor proveniți din infracțiuni

O scurgere uriașă de informații, ajunsă în presa internațională, arată cum marile bănci din lume permit cu bună știință spălarea banilor proveniți din infracțiuni prin transferul lor în conturi din întreaga lume. Un consorțiu de jurnaliști a analizat documentele timp de un an, iar acum le-au făcut publice, relatează BBC.

2.657 de documente ale FinCEN au ajuns în presa internațională, iar 2.100 dintre ele sunt rapoarte de activitate suspectă. Fișierele dezvăluie modul în care marile bănci au permis infractorilor să mute bani murdari (proveniți din infracțiuni) în întreaga lume.

FinCEN (The Financial Crimes Enforcement Network) este departamentul responsabil de combaterea spălării banilor din cadrul Trezoreriei SUA a cărui misiune declarată este de a proteja sistemul financiar de utilizarea ilicită a banilor ce provin din infracțiuni, precum și colectarea, analiza și diseminarea informațiilor financiare de acest fel. FinCEN primește informații de la bănci din toată lumea, le avertizează sau chiar le poate bloca transferurile atunci când acestea sunt suspecte.

Potrivit BBC raportul arată, printre altele:

  • HSBC (cea mai mare bancă britanică) a permis într-un caz de fraudă mutarea a 80 de milioane de lire sterline din conturile din UK în Hong Kong, deși fusese avertizată de autoritățile americane că banii provin dintr-o infracțiune.
  • JP Morgan a permis unei companii să mute mai mult de 1 miliard de dolari printr-un cont din Londra, fără să știe cine îl deține. Banca a descoperit ulterior că banii ar fi putut aparține unui mafiot de pe lista FBI a celor mai căutați zece infractori.
  • Unul dintre apropiații lui Vladimir Putin a folosit banca britanică Barclays pentru a evita sancțiunile impuse de Occident, pentru a cumpăra opere de artă.
  • Deutsche Bank (cea mai mare bancă germană) a permis mutarea banilor proveniți din crimă organizată, terorism și trafic de droguri, potrivit BuzzFeed.

Investigația a fost realizată în ultimul an de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), după ce BuzzFeed a pus la dispoziția acestora documentele FinCEN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here