Florin Iordache, „tătucul” Secției Speciale, admite că instituția ar trebui desființată

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

La 3 ani după ce a cerut înființarea Secției speciale pentru investigarea „infracțiunilor din justiție”, Florin Iordache crede că instituția funcționează neclar și ar trebui desființată, scrie Newsweek România.

Social-democratul Florin Iordache a fost ales preşedinte al Comisiei parlamentare speciale pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei, anunța Agerpres la data de 3 octombrie 2017. Obiectivul Comisiei, care avea 23 de membri, era modificarea Condului penal și de procedură penală.

În decembrie 2017, Comisia specială parlamentară privind legile justiției, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, a adoptat înființarea unei Secții speciale pentru investigarea „infracțiunilor din justiție” în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justiție.

În octombrie 2018, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi, care va fi înfiinţată ca urmare a modificării Legii privind organizarea judiciară.

În februarie 2019, Iordache spunea că „un câştig al reformei în justiţie este şi înfiinţarea secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor.

În iunie 2020, Camera Deputaţilor a respins propunerea legislativă pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Au fost 167 voturi pentru respingere, 97 împotrivă şi 25 abţineri. La dezbateri, Florin Iordache a susținut că desființarea SIIJ înseamnă subordonarea justiției.

În octombrie 2020, Iordache a fost numit președinte al Consiliului Legislativ. Instituția trebuia să dea un aviz pe legea de desființare a Secției Speciale de anchetare a magistraților inițiată de noul ministru al Justiției.

Iordache a constatat că  Secția specială, pe care a înființat-o și apărat-o ani de zile este „lipsită de claritate și precizie normativă” și ar trebuie desființată.

„Analizând proiectul de Lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţic, transmis de Secretariatul Generat al Guvernului cu adresa nr.32 din 12.02.2021.

Consiliul Legislativ avizează favorabil proiectul de lege”.

Urmează apoi o serie de observații și, la final, semnătura lui Iordache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here