Franţa îşi retrimite ambasadorul în SUA, în urma unei discuţii telefonice între Macron şi Biden

Sursa: Facebook

Preşedintele francez Emmanuel Macron îşi va retrimite ambasadorul în Statele Unite săptămâna viitoare, după ce preşedintele Joe Biden a fost de acord, într-o discuţie la telefon, că dacă Franţa ar fi fost consultată înainte de anunţarea unui pact de securitate cu Australia ar fi fost împiedicat un conflict diplomatic, au declarat miercuri cele două părţi, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Săptămâna trecută, Franţa şi-a rechemat ambasadorii din Statele Unite şi Australia şi l-a acuzat pe Biden că a înjunghiat-o în spate, după ce Australia a renunţat la un contract de 40 de miliarde de dolari pentru achiziţionarea de submarine franceze şi a optat în schimb pentru submarine americane.

Într-o convorbire telefonică, miercuri, Macron şi Biden au convenit să lanseze consultări aprofundate pentru a reconstrui încrederea, au declarat biroul lui Macron şi Casa Albă, într-o declaraţie comună.

Macron şi Biden se vor întâlni în Europa la sfârşitul lunii octombrie.

„Cei doi lideri au fost de acord că situaţia ar fi beneficiat de consultări deschise între aliaţi pe probleme de interes strategic pentru Franţa şi partenerii noştri europeni”, se menţionează în declaraţie.

”Preşedintele Biden şi-a transmis angajamentul continuu în acest sens”.

Washingtonul s-a angajat, de asemenea, să stimuleze sprijinul pentru misiunile de combatere a terorismului conduse de naţiunile europene din regiunea Sahel din Africa, a declarat biroul Macron.

Statele Unite „recunosc importanţa unei apărări europene mai puternice şi mai capabile, care să contribuie pozitiv la securitatea transatlantică şi globală şi să fie complementară NATO”, se spune în declaraţie.

Analist CEPA, despre „debilitatea” UE în afacerea AUKUS: „O cultură strategică slabă, favorizată de decenii de iluzie”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here