FSB: Telemunca, „mană cerească” pentru atacurile cibernetice

Sursa: Pixabay

Companiile din sectorul financiar ar putea fi nevoite să îşi consolideze sistemele de apărare în contextul creşterii explozive a atacurilor cibernetice, după ce angajaţii au început să lucreze de acasă, a apreciat marţi Consiliul pentru Stabilitate Financiară (FSB), transmite Agerpres, care citează Reuters.

FSB, un organism care se ocupă de reglementare financiară pentru economiile din G20, a subliniat că munca de acasă, introdusă după ce economiile au intrat în carantină pentru a combate pandemia de COVID-19, deschide noi posibilităţi pentru atacurile cibernetice. În plus, munca de acasă ar urma să continue să fie prezentă, sub o formă sau alta, pentru întreaga industrie a serviciilor financiare şi dincolo.

„Majoritatea sistemelor cibernetice nu au fost concepute pentru un regim în care munca de la distanţă va fi unul aproape universal iar piraţii cibernetice pot exploata această situaţie”, susţine FSB într-un raport pregătit pentru reuniunea miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din G20. Acest raport este primul care regrupează lecţiile trase de pe urma impactului pandemiei de Covid asupra stabilităţii financiare.

COVID-19 a fost primul test major al noilor norme financiare mai stricte introduse după criza financiară din 2008 şi cele mai multe părţi ale sistemului s-au comportat bine, susţine FSB.

În prezent restricţiile sunt relansate dar firmele din sectorul financiar au spus angajaţilor că li se va permite să lucreze de acasă timp de mai multe zile pe săptămână, iar restul programului de la birou.

Potrivit FSB, numărul atacurilor cibernetice de tip phishing, malware şi ransomware a crescut de la mai puţin de 5.000 pe săptămână în luna februarie 2020 la peste 200.000 pe săptămână la finele lunii aprilie 2021.

„În general, instituţiile financiare au fost rezistente dar trebuie să analizeze posibile ajustări ale procedurilor de management al riscurilor cibernetice, raportarea incidentelor cibernetice, activităţile de răspuns şi recuperare precum şi managementul unor furnizori de servicii vitale, cum sunt de exemplu serviciile cloud”, susţine FSB.

Prezidat de vicepreşedintele Fed, Randal Quarles, Consiliul pentru Stabilitate Financiară (FSB) include reprezentanţi ai organismelor de reglementare şi băncilor centrale din marile centre financiare ale lumii. În luna octombrie, FSB urmează să publice un raport final în care va detalia următorii paşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here