Gabriel Biriș despre scenariile economice post-PSD: „Ce vom face dacă Orban va tăia din privilegiile date de Dragnea?”

Gabriel Biriș, expert în fiscalitate și fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, dezbate într-o postare de Facebook câteva posibile scenarii după instalarea unui nou Guvern la Palatul Victoria.

Gabriel Biriș explică punct cu punct cum s-au produs creșterile salariale și de pensii din ultima perioadă, dar și ce a însemnat acest lucru pentru bugetul României. Acum, spune expertul în fiscalitate, „hemoragia” trebuie oprită, iar viitorul Guvern va avea această grea misiune. Biriș expune și câteva măsuri care ar putea scoate țara din impas, dar se întreabă și: „Ce vom face dacă Orban va tăia din privilegiile date de Dragnea?”

Redăm mai jos, întreaga postare a lui Gabriel Biriș:

„Scriam înainte de campania electorală din 2016, că economiștii care au scris programul de guvernare pentru principalele partide sunt candidați la premiul Nobel pentru economie. Toți propuneau creșteri de cheltuieli dar și reducerea veniturilor prin tot felul de scutiri și pentru toți deficitul urmă să scadă.

Mi-am zis că poate au găsit ei o soluție miracol…

Acum vedem cu toții ceea ce atunci pare că (mai) înțelegeam doar câțiva: nu era vorba de niciun miracol, ci doar de populism cinic.

Nu prostie! Populism, cinism și poate și ceva trădare…

Am avut și ghinion… Cu toții știm că politicienii promit înainte de alegeri și dau înapoi după ce le câștigă dând vină pe „greaua moștenire”. Asta sperăm și în 2016. Numai că, ghinion! PSD a câștigat lupta electorală, Dragnea însă mai avea de câștigat lupta cu justiția. Din programul cel celebru, au DAT tot ce au promis, nu au FĂCUT însă nimic din ce trebuiau să facă că să producă ce aveau de dat. Așa că ne-au împrumutat!

Vom avea un nou guvern care va fi în fața unei misiuni imposibile: să refacă echilibrele înainte de alegerile parlamentare. Nasol…

Mai ales că pare că avem doar un singur partid care înțelege să își asume răspunderea unei guvernări acum, deci va fi țintă tuturor, inclusiv a celor care îl vor vota la învestire. Că, deh! știm cu toții, politică e o curvă…

Stau și mă întreb acum: noi ce vom face?

Știm că bugetul e varză, știm că s-a ajuns aici prin efectul combinat al două tipuri de politici:

i) creșterea deșănțată a salariilor bugetarilor, a pensiilor, crearea de noi categorii de „speciali”, pensionari la 40 de ani (nu după 40 de ani de muncă!) cu pensii de 10 ori media;

ii) spulberarea bazei fiscale prin tot felul de scutiri și reduceri de impozite (pentru unii).

Știm deci că trebuie acționat rapid pentru stoparea hemoragiei iar asta nu poate fi făcut decât acționând din ambele direcții:

i) reducând cheltuielile, stopând creșterile (pensiile nu mai pot fi scăzute), modernizând statul;

ii) crescând veniturile, iar asta trebuie să înceapă prin a elimina din privilegiile împărțite cu generozitate de Dragnea&co, care pare că nu au învățat nimic din istorie („nicule – mai dă-le 100 de lei”). Nici măcar nu trebuie crescute impozite, ci doar eliminate privilegii și scăzută evaziunea. Dimpotrivă, unele trebuie scăzute, că sunt barieră în calea investițiilor, iar cu investițiile blocate ne certăm pe pielea ursului din pădure.

Ce vom face însă dacă, în încercarea de a reface echilibrul, Orban (sau alt premier, deși nu văd pe nimeni altul să mai vrea să își asume ceva) va lua din privilegiile date de Dragnea și de predecesorii lui?

Vom zice ” e ok, lucrurile nu mai puteau continua așa, lăsăm prostiile și ne vedem de treabă” ?

Sau vom țipa din gură de șarpe că liberalii nu susțin antreprenoriatul?

Vom vedea curând…”, a scris Gabriel Biriș pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here