Gata să declanșeze haosul. Partizanii cibernetici din Belarus se pregătesc de răscoală

Sursa: Kremlin.ru

Liderul Belarusului, Alexandr Lukașenko, le-a cerut miniștrilor să nu mai folosească computerele, ci și să își țină notițele pe hârtie, indică o analiză CEPA.

<< Partizanii cibernetici din Belarus au spart sistemele informatice ale căilor ferate din Belarus. Aceștia au identificat spioni și au urmărit mișcările militare rusești din Belarus, precum și mișcarea echipamentelor militare rusești în Belarus. Au furat chiar și informațiile de pe pașaportul președintelui Lukașenko.

Partizanii cibernetici din Belarus sunt un colectiv hacktivist care lucrează pentru a răsturna conducerea autocratică a Belarusului. În timp ce se concentrează pe producerea unor schimbări în propria țară, hackerii din Belarus oferă un ajutor inestimabil Ucrainei.

Succesul este departe de a fi garantat. Partizanii cibernetici nu au efectuat încă operațiuni ofensive care să perturbe în mod extensiv operațiunile militare rusești care trec prin Belarus. Pentru moment, grupul rămâne un ghimpe, nu o amenințare mortală, pentru regimul lui Lukașenko.

Dar președintele Belarusului pare speriat. Lukașenko zice că este „mai speriat de armele cibernetice decât de armele nucleare”, spunându-le miniștrilor că dacă nu pot „proteja informațiile de pe calculatoarele voastre, atunci reveniți la folosirea hârtiei”.

Partizanii cibernetici au apărut în urma protestelor din 2020 împotriva regimului din Belarus. Aceștia numără doar câteva zeci de membri și acționează în secret pentru a-și proteja identitățile și rudele care trăiesc în Belarus. Doar câțiva membri de bază au acces la propriul lor sistem intern de baze de date și la capacitatea de a examina datele sparte. Înainte ca cineva să se alăture, Partizanii cibernetici efectuează o revizuire riguroasă pentru a-și verifica identitățile. Sistemul lor de recrutare filtrează potențialii membri care ar putea fi agenți ai serviciilor de informații din Belarus sau Rusia.

Cu puțin timp înainte de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, declanșată în 2022, partizanii au spart sistemul informatic al Căilor Ferate din Belarus, cerând guvernului să oprească ajutorul în transportul trupelor rusești. Au evitat să ia măsuri mai drastice pentru a paraliza trenurile prin întreruperea semnalelor și a sistemelor de control de urgență, dar au spus că „ar putea face acest lucru în viitor dacă suntem siguri că oamenii nevinovați nu vor fi răniți”.

De atunci, partizanii cibernetici au continuat să transmită date importante către serviciile de informații ucrainene. Recent, au spart sistemul informatic al producătorului rus de drone „Orlan”, transmitând datele companiei către serviciile de informații din Ucraina.

Eforturile partizanilor cibernetici din Belarus și ale Armatei IT a Ucrainei se suprapun. Au un inamic comun în Rusia. Cu toate acestea, cele două grupuri sunt diferite în ceea ce privește scopul și obiectivele lor. Partizanii cibernetici funcționează ca o rezistență digitală, un grup hacktivist, pentru a lupta împotriva regimului lui Lukașenko. Armata IT a Ucrainei include mii de voluntari din diferite țări, implicați într-un război cibernetic total împotriva Rusiei.

Pentru moment, nu există o colaborare activă între hackerii bieloruși și cei ucraineni. La începutul invaziei la scară largă, grupurile au încercat să comunice, dar nu s-a concretizat nicio implicare serioasă. Operațiunea bielorusă este centralizată și politică, în timp ce cea ucraineană este descentralizată.

Tacticile celor două grupuri diferă. Armata IT a Ucrainei lansează atacuri DDoS la scară largă pentru a perturba operațiunile și a demonta rețelele. În schimb, partizanii cibernetici pătrund în rețele și, odată ajunși înăuntru, mențin un profil scăzut pentru a aduna informații.

În ultimele luni, partizanii din Belarus au efectuat doar câteva atacuri de mare amploare. Iuliana Șemetoveț, purtătoarea de cuvânt a partizanilor cibernetici, spune că grupul își menține un profil scăzut în pregătirea „pentru o situație revoluționară”. Un eveniment de tip lebădă meagră aproape că s-a întâmplat odată cu răscoala Grupului Wagner din Rusia,  anul trecut. „Vrem să rămânem în sistem, să extragem date și să le furnizăm partenerilor de încredere”, a spus Șemetoveț.

Când va fi momentul potrivit, promite că partizanii cibernetici vor fi pregătiți să declanșeze haosul. >>

Sfântul Alexei. Preotul rus alungat de regim vorbește de nebunia lui Putin, boala Rusiei și sfințenia lui Navalnîi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here