Gazprom, Lukoil și Rosneft au pierdut sute de miliarde de dolari în câteva minute

Bursa de la Moscova a reluat joi operaţiunile după o oprire de câteva ore care a urmat anunţului privind invazia din Ucraina, iar indicele MOEX a înregistrat o scădere de 45,2%, conform unui comunicat oficial citat de agenţia EFE.

Joi dimineaţa, indicele MOEX a fost suspendat, „până la noi ordine”.

„Bursa de la Moscova a suspendat tranzacţiile pe toate pieţele până la o nouă notificare”, a anunţat bursa printr-un scurt comunicat.

Titlurile care înregistrau cele mai mari scăderi erau Rosneft (58,5%) , EN+ (58,3%) şi Sberbank (57%).

Bursa încheiase sesiunea anterioară cu un declin de 1,84%.

Într-o decizie fără precedent, Bursa de la Moscova a revenit surprizător la tranzacţionare după o pauză de câteva ore, cu cele mai importante companii rusești în cădere liberă.

Acţiunile gigantului rus din energie Gazprom (simbol bursier GAZP), s-au prăbușit cu 55%, adică aproximativ jumătate din valoarea de piaţă s-a evaporat în doar câteva minute, ca o reacţie puternic negativă din partea investitorilor, astfel încât compania a ajuns la o capitalizare de 35 de miliarde de dolari.

Lukoil înregistrează o prăbuşire de 46%, Rosneft de 47%, Sberbank de 20%. Practic, sute de miliarde de dolari dispar în câteva minute, scrie Ziarul Financiar.

Banca Rusiei anunță măsuri suplimentare după deprecierea rublei cu 10%

Ca urmare a tensiunilor militare dintre Rusia şi Ucraina, indicele MOEX a pierdut în ultima lună 52,13% din valoare şi în ultimul an 55,37%.

Banca Centrală a Rusiei a anunţat joi că va lua măsuri suplimentare pentru stabilizarea pieţei financiare, după deprecierea cu 10% a rublei, ca urmare a anunţului privind operaţiunile militare în estul Ucrainei, potrivit Agerpres.

„Banca Rusiei va garanta stabilitatea financiară şi continuarea fără întrerupere a operaţiunilor organizaţiilor financiare”, a anunţat banca centrală printr-un comunicat.

Moneda rusă a depăşit joi pragul de circa 90 de ruble pentru un dolar şi 101 pentru un euro.

Deprecierea monedei naţionale şi a acţiunilor ruseşti a început pe 21 februarie, după anunţul privind recunoaşterea republicilor separatiste ale Donbas de către Moscova.

Cea mai mare bancă din Rusia, Sber, a dat asigurări joi că „este pregătită pentru orice evoluţie a situaţiei” şi că deţine resursele şi experienţa necesare pentru a menţine situaţia sub control şi a garanta protejarea intereselor clienţilor săi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here