Generalul Tod Wolters: Invazia în Ucraina are legătură cu vârsta şi eficienţa lui Putin

Decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina „are legătură cu vârsta lui şi eficienţa” sa, printre alţi factori, a declarat miercuri comandantul forţelor SUA în Europa (EUCOM), generalul Tod Wolters, totodată comandant suprem al Forţelor aliate în Europa (SACEUR), citat de EFE, transmite Agerpres.

Wolters a fost audiat miercuri în Comisia pentru servicii armate a Camerei Reprezentanţilor, la o zi după o audiere similară în faţa unei comisii de acelaşi profil din Senat, pentru a discuta măsurile adoptate împotriva invaziei ruse în Ucraina, care a început la 24 februarie.

În cadrul sesiunii, generalul a fost întrebat de congresmanul Jim Banks, care reprezintă al treilea district din Indiana, despre motivele deciziei lui Putin, în vârstă de 69 de ani, de a invada ţara vecină.

„Cred că Putin simte că are sprijinul popular al cetăţenilor Rusiei şi am impresia că a încercat să profite de fisurile care ar fi putut apărea în NATO ca urmare a situaţiei” generate de retragerea din Afganistan, a indicat Wolters.

De asemenea „cred că are de-a face cu vârsta şi eficienţa lui, iar toate acestea combinate l-au pus într-o poziţie care l-a făcut să meargă mai departe”, a adăugat el.

Chiar dacă la mijloc sunt o mulţime de factori, comandantul NATO a remarcat că „variabila principală” este că Putin crede că are sprijinul ruşilor.

Pe de altă parte, Wolters a subliniat că „acţiunea fără sens a Rusiei” în Ucraina reprezintă o oportunitate de a revizui „arhitectura militară permanentă” pe care SUA o au în Europa de Est.

Wolters a afirmat că naţiunile NATO sunt dispuse ca prezenţa SUA pe continentul european să treacă de la un caracter eminamente rotativ la o permanentizare a acesteia.

„Cred că această schimbare va continua să sporească şi lucrăm foarte mult cu Consiliul Atlanticului de Nord pentru a face exact asta”, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here