George Friedman | În Cuba, Rusia explorează o contramăsură

Sursa: X

Nave de război rusești, inclusiv ceea ce pare a fi un submarin cu propulsie nucleară, au acostat în Cuba – la doar 400 de mile (aproximativ 645 de kilometri) de coasta SUA din Florida. Porturile americane situate de-a lungul Golfului Mexic sunt vitale pentru economia americană, așa că, deși este puțin probabil ca Moscova să încerce să provoace un conflict nuclear, cu siguranță încearcă să reamintească Washingtonului de vulnerabilitățile pe care le poate exploata, scrie George Friedman, pentru Geopolitical Futures.

<< Problema reală pentru Rusia, desigur, este să nu piardă războiul din Ucraina. Așadar, în Cuba, obiectivul său este pur și simplu să arate că umilirea Rusiei ar putea avea un preț ridicat. Inducerea unei anxietăți suficiente în Statele Unite și în Europa – unde Rusia a desfășurat recent exerciții nucleare tactice la granițele NATO – îi va permite Moscovei să salveze aparențele în vecinătatea sa apropiată. În 2022, am scris despre cum ar putea Rusia folosi această contramăsură. Sincer, sunt surprins că a durat atât de mult.

Rusia se află acum în poziția de a bloca potențial operațiunile maritime ale SUA și speră că acest lucru va fi suficient pentru a influența opinia publică cu privire la Ucraina. Dar dacă ar fi cu adevărat interesată să-i înspăimânte pe americani, ar trebui să își asume riscuri mult mai mari decât cred că este dispusă să-și asume. Chiar și în timpul crizei rachetelor din Cuba, am crezut că Moscova era mai interesată să perturbe economia SUA decât să stabilească o bază nucleară. Acum, la fel ca atunci, riscul pentru Rusia depășește cu mult beneficiile, dar nevoia Moscovei de a-și arăta puterea ar să prevaleze asupra unui comportament rațional.

Ieri, Rusia a anunțat că președintele Vladimir Putin va avea un apel telefonic important ulterior în cursul zilei, fără a dezvălui cu cine va vorbi. Spre surprinderea multora, acesta a fost președintele cubanez, Miguel Diaz-Canel. Subiectul conversației lor au fost energia și industria și, deși este posibil să fi discutat despre ambele, suspansul pe care Moscova l-a creat în jurul conversației sugerează că apelul a fost mai important decât simpla cumpărare și vânzare de petrol brut.

Am scris anterior despre cât de importantă este Cuba pentru securitatea SUA. Este motivul pentru care Washingtonul a fost obsedat de Cuba încă de pe vremea lui Theodore Roosevelt și a călăreților săi „Rough Riders” și de ce criza rachetelor din Cuba a avut loc acolo și nu în altă parte. Atunci, amenințarea era legată de rachetele nucleare rusești din Cuba. Astăzi, aceasta nu mai reprezintă o amenințare, deoarece ambele părți dețin rachete balistice intercontinentale. Dar există o altă amenințare. De această dată, amenințarea constă în blocarea porturilor de-a lungul Golfului Mexic – locuri precum Beaumont și New Orleans – care sunt absolut vitale pentru comerțul SUA.

Blocarea acestor porturi ar provoca o lovitură serioasă economiei SUA. Apele cubaneze dintre Statele Unite și Mexic sunt căi navigabile relativ înguste care ar putea fi închise de submarine, aeronave și rachete antinavă lansate de pe multiple platforme. Este unul dintre cele mai vulnerabile și valoroase puncte de control din America de Nord. Bănuiesc că acest lucru este ceea ce Moscova avea în secret în minte la începutul anilor 1960.

Oricum, Rusia a fost fixată pe Cuba timp de decenii. Pentru Moscova, Cuba a fost cheia Americii Latine și, la fel de important, o iritație perpetuă pentru Statele Unite. Astăzi, Statele Unite sprijină Ucraina, supraveghează blocadele asupra dolarilor și bunurilor și menține o forță de rezervă în Marea Mediterană. Rusia are nevoie disperată de o contramăsură. Folosirea armelor nucleare împotriva Statelor Unite ar duce la moartea aproape imediată a conducerii rusești. O durere economică provocată în apele cubaneze ar putea fi exact ceea ce urmărește Moscova.

Nimic din toate acestea nu înseamnă că o blocadă ar avea succes, chiar dacă ar fi impusă. Departe de asta. Tot ce înseamnă acest apel telefonic este că SUA ar trebui să scoată de la naftalină vechile planuri de contingență – costurile economice ale blocadelor rusești, riscurile implicate în contracararea acelei blocade și așa mai departe. Conversațiile ar putea trece de la cum să afecteze și mai mult Rusia la cât de multe daune ar putea Rusia să provoace. Este mai puțin decât ceea ce Rusia are nevoie să impună, dar impactul psihologic al unei forțe rusești în apropierea coastei SUA ar putea genera o schimbare în psihologia americană. Forța rusă ar fi vulnerabilă la decimarea de către forțele americane, dar în acel timp ar putea lansa arme convenționale asupra SUA. Dar nici atunci, nu acesta ar fi obiectivul; obiectivul ar fi să redefinească percepția SUA asupra riscurilor pe care și le asumă antagonizând Rusia.

Cuba, în ceea ce o privește, încă suferind economic și simțindu-se asediată de SUA ca o chestiune de obișnuință, ar primi cu brațele deschise Rusia. Cuba conta când rușii erau acolo, dat contează mult mai puțin cu Rusia departe. Pentru Havana, o bătălie pivotând în jurul său este valoroasă. Pentru Moscova, ar furniza porturi de origine. Pentru Washington, ar furniza ținte.

Mă îndoiesc că rușii vor merge atât de departe, dar au nevoie urgentă de un instrument pentru a-i face pe americani să vadă războiul cu Rusia ca fiind riscant. Putin a vrut să pună această posibilitate pe masă. Chiar dacă Rusia și Cuba au discutat doar despre energie și industrie, ar putea crea o amenințare, iar asta cu siguranță a meritat un apel telefonic. >>

George Friedman | Rusia și China, armele nucleare și alianțele

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here