Foto: INQUAM/George Călin

Germina Nagâț, membru în Colegiul CNSAS, afirmă într-un interviu pentru ziare.com că CNSAS nu a primit niciun dosar de la SIE legat de activitatea patriarhului Daniel Ciobotea în timpul regimului comunist, desi acesta a fost ani în șir plecat la studii sau cu alte activități în Occident.


„Până în 2019 s-au primit de la SIE puțin peste 20.000 de dosare și dosarul patriarhului nu se afla printre ele. Cum nu sunt nici dosarele altor prelați, din alte confesiuni – de pildă, dosarul monseniorului Ioan Robu, care s-a judecat cu CNSAS tocmai pentru că în adeverința de necolaborare pe care a primit-o fusese menționat acest document, procesul verbal de distrugere din 23.12.1989. Crede cineva că astea 20.000 sunt toate dosarele făcute de Securitate, în patru decenii de urmărit sau de recrutat romanii din emigrație? Sper că nu e nimeni atât de naiv.


Cât despre faptul că unele dosare apar în documente că fiind distruse și de fapt ele se află fizic în arhiva noastră, explicații ar trebui să dea în primul rând semnatarii respectivelor procese verbale de distrugere. Situația la care s-a referit domnul Hodor este reală și am semnalat-o la rândul meu membrilor Colegiului, cărora le-am propus încă din 2018 să informăm oficial Parchetul Militar.

Opinia majoritară a fost că pe de-o parte subiectul n-ar fi de competența CNSAS, pe de altă parte că fapta s-a prescris. Or, nu noi suntem cei care putem constata prescrierea unei fapte, în general, și cu atât mai mult într-o asemenea situație. Ce s-a întâmplat la Revoluție cu distrugerile masive de dosare, în toate unitățile județene ale Securității, este un subiect extrem de grav, în opinia mea, complet necercetat și pentru care, desigur, niciunul dintre făptași nu a dat explicații.

Procesele verbale de distrugere sunt întocmite la mai multe luni după evenimente, uneori chiar după mai mult de 1 an. În plus, ”explicațiile” consemnate în scris, în aceste reconstituiri tardive, sună de multe ori bizar și neverosimil. Situația în care s-a scris un proces verbal de distrugere și dosarul n-a mai fost distrus, dar s-a păstrat totuși în arhivă și a ajuns în cele din urmă la CNSAS, e mai puțin gravă decât situația în care n-a fost distrus, dar nici nu s-a păstrat unde trebuia să se păstreze. Și nu mai știe nimeni unde e – fiindcă nu e nici la fostul deținător, nici la CNSAS. Să speram că până la urmă aceste semnalări publice vor trezi curiozitatea cui ar fi trebuit să clarifice la timp distrugerile, adică imediat după ce s-au produs. Vorbim în primul în primul rand despre o imensă pierdere culturală. Gândiți-vă că la București au fost arse dosarele unor intelectuali și oameni de cultură, ale unor instituții foarte importante – cu ce drept ni s-a luat asta, o resursă istorică inestimabilă?

Cine a dat ordinul de distrugere pentru dosarele disidenților și mai ales ale dosarelor de anchetă, pentru persoanele pe care Revoluția le-a prins în arest? Fiindcă Iulian Vlad a susținut tot timpul că nu el a făcut-o. Iar acum procurorii caută acul în carul cu fân, probe directe ale vinovăției care s-au topit în neant. Amintiți-vă că dosarul penal – adevăratul dosar penal, cel politic – al lui Gheorghe Ursu a fost găsit la CNSAS abia în 2014, deși ancheta uciderii lui începuse din 1990. O probă esențială a fost găsită după un aproape un sfert de veac! Și pe lângă distrugeri sau false distrugeri, mai avem și problema arhivei nepreluate. Știu că sună incredibil, dar așa stau lucrurile: după două decenii de la înființare, CNSAS încă mai umblă după dosarele Securității, fiindcă sunt fonduri arhivistice extrem de importante pe care nu le-am văzut la față. Încercăm să mai umplem încă o hală în Popești-Leordeni cu ceea ce nu s-a preluat de la MApN, de la MAI și de peste tot unde „s-au rătăcit” dosare, mai ales în timpul Revoluției. Sper să nu constatăm că toate promisiunile pe care le-am primit în sensul ăsta, de la case mari și foarte mari, au fost doar vorbe în vânt”, a mai dezvăluit Nagâț pentru ziare.com.

2 COMENTARII

  1. Foarte necesar articol si da,foarte adevarat!Cine crede ca securitatea lui Ceausescu a stat uluita in fata tancurilor din Piata Palatului,e chiar naiv!! Au purces la treaba din prima clipa cand elicopterul l-a luat pe sef de pe acoperisul CC al PCR…

  2. Iar incepeti cu d-astea,cu moderatii?Eu zic sa scoateti complet rubrica de comentarii ,daca va simtiti deranjati .Ce fel de mesaje preferati? Eu nu va mai inteleg deloc!Salutare si sa ramaneti sanatosi,pe aici nu ma mai vedeti si nici nu mai intru sa citesc ceva!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here