Gulag digital: Rusia vrea să construiască cea mai mare rețea de recunoaștere facială din lume

Rusia vrea să depășească China în distopia socială a sistemelor de recunoaștere facială, intenționând să construiască cea mai mare rețea de acest gen din lume, relatează The Moscow Times.

Domeniul inteligenței artificiale este considerat de către Kremlin un vârf de lance în lupta pentru dominația globală. În 2017, Vladimir Putin declara la o întâlnire cu studenții că cine va cuceri industria inteligenței artificiale va deveni „stăpânul lumii”.

Două companii rusești se află în prestigiosul clasament NIST al jucătorilor de piața algoritmilor de inteligență artificială: NTech Lab și VisionLabs. Cea din urmă companie se luptă constant pentru locul 1 în top NIST cu specialiștii chinezi de la DeepGlint.

Scandalul „FindFace”

Ntech Lab este compania din spatele aplicației FindFace, care a provocat un scandal public în 2016, după ce a extras date de pe rețeaua Vkontakte, echivalentul rusesc al Facebook, aplicația fiind apoi retrasă de pe piață.

Ambele companii sunt abonate la fonduri masive din partea giganților de stat. Sberbank a achiziționat 25% din VisionLabs în 2017, iar conglomeratul industrial Rostec deține o participație de 12,5% din NTech Lab.

Această infuzie de fonduri publice protejează domeniul inteligenței artificiale de investițiile străine, în special de cele chineze.

Producție autohtonă

În timp ce foste republici sovietice precum Uzbekistan sau Tadjikistan cumpără tehnologie chineză de recunoaștere facială, Rusia importă din China doar hardware, folosind în schimb software și algoritmi de producție autohtonă, ca să evite pericolul de spionaj digital.

Asemeni Chinei, și Rusia are un cadru legislativ lax privind protecția datelor cu caracter personal, ceea ce le permite specialiștilor din sectorul recunoașterii faciale să deruleze mult mai ușor proiecte de cercetare. În lipsa unui cadru legal strict, companiile de inteligență artificială pot extrage cantități enorme de date prin intermediul cărora își „antrenează” algoritmii.

În ultimele luni, autoritățile ruse au anunțat noi măsuri bazate pe recunoaștere facială pentru a contracara protestele antiguvernamentale. În septembrie, Moscova a comandat un sistem portabil de camere cu recunoaștere facială, conceput pentru a putea fi dislocat la evenimente publice mari, inclusiv demonstrații. Până în 2020, sistemul va fi dublat și de ochelari de recunoaștere facială, care vor intra în dotarea forțelor de ordine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here