Guvernul a aprobat realizarea, la Măgurele, a unui Centru pentru Optică de Mare Putere

Executivul a aprobat, miercuri, un memorandum cu tema – Realizarea de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară ,,Horia Hulubei” (IFIN-HH) a obiectivului de investiţii ,,Centru pentru Optică de Mare Putere (COMP)”, prin intermediul Programului naţional de construcţii de interes public sau social, program guvernamental derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, cu finanţare de la bugetul de stat, prin Compania Naţională de Investiţii C.N.I. – S.A., informează News.ro.

Astfel, Guvernul a aprobat realizarea, de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), a unui Centru pentru Optică de Mare Putere (COMP) la Măgurele. Bugetul estimat pentru realizarea proiectului este de 17 milioane de euro, din care 12,5 milioane de euro vor fi destinate achiziţiei de tehnologie, echipamente şi dotări, potrivit comunicatului de presă al Executivului.

Obiectivul va fi finanţat cu fonduri de la bugetul de stat, prin intermediul Programului naţional de construcţii de interes public sau social, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Centrul va avea echipamente necesare pentru fabricarea şi repararea componentelor optice de mare putere, care sunt utilizate la Infrastructura de Cercetare ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) sau la alte centre de lasere de mare putere din România şi din lume. Oglinzile fabricate local, cu costuri şi durată de producţie reduse, vor permite mărirea numărului şi potenţialului ştiinţific şi aplicativ al experimentelor posibile la ELI-NP, mai indică sursa citată.

Pentru realizarea acestor activităţi, se doreşte colaborarea cu centre universitare şi companii care deţin cunoştinţele necesare pentru dezvoltarea soluţiilor celor mai potrivite cererii din domeniul laserelor de mare putere şi pentru punerea lor în practică.

Din sfera academică, pentru acest proiect şi-a manifestat interesul Universitatea din Osaka – Japonia, care a dezvoltat un prestigios centru de dezvoltare a laserelor de mare putere, inclusiv a opticii de mare putere (Institute of Laser Engineering), cu care ELI-NP a dezvoltat o colaborare.

Va fi realizată o singură clădire cu regimul de înălţime P+1 (parter+etaj), dotată cu toate sistemele şi echipamentele care să asigure funcţiunile şi parametrii necesari activităţilor care se vor desfăşura în cadrul Centrului COMP. Soluţia constructivă va urmări o dispunere optimă a funcţiunilor şi realizarea unei construcţii eficiente energetic, în paralel cu utilizarea unor materiale de calitate superioară. Deoarece climatizarea în clădire va fi asigurată din sistemul geotermal cu pompe de căldură de la ELI-NP, sunt întrunite condiţiile pentru realizarea unei construcţii cu eficienţă energetică foarte ridicată şi amprentă de carbon cu valoare scăzută. De asemenea, clădirea va asigura o stabilitate ridicată a parametrilor de ambient din interiorul clădirii (temperatură, umiditate) şi va asigura redundanţa de funcţionare a sistemelor şi instalaţiilor.

Suprafaţa totală a investiţiei este de 3.000 mp, din care 2.100 mp reprezintă suprafaţa construită a Centrului şi 900 mp – suprafeţele pentru utilităţi, alei, drumuri şi spaţii verzi, conchide sursa menţionată.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here