IDF şi Shin Bet confirmă că şeful spitalului Al Shifa din Gaza a fost reţinut pentru a fi interogat

Sursa foto: Ruposters

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) şi Agenţia de Securitate a Israelului (Shin Bet) au confirmat joi că directorul spitalului Al Shifa din oraşul Gaza a fost reţinut pentru a fi interogat în legătură cu dovezi conform cărora unitatea spitalicească ar fi fost utilizată drept centru de comandă şi control pentru gruparea islamistă Hamas, reţinerea sa având loc înainte de o iminentă încetare a focului în enclava palestiniană, relatează Reuters, TPS şi AFP, citate de Agerpres.

Potrivit armatei, dr. Muhammad Abu Salamiyah era şeful acestui complex vast, în timp ce luptătorii Hamas construiau o reţea de infrastructură militară şi depozitau arme în interiorul spitalului şi pe teritoriul acestuia.

Medicul Abu Salamiyah a fost „transferat pentru a fi interogat” de serviciile de informaţii, a precizat armata israeliană într-un comunicat, citat de AFP. „Sub conducerea sa, spitalul a fost scena a numeroase activităţi teroriste ale Hamas”, se menţionează în text. Ancheta va stabili „dacă el va fi supus unor interogatorii suplimentare”.

Trupele israeliene au intrat în acest complex la începutul lunii şi au descoperit ceea ce au spus că sunt cel puţin un tunel bine echipat şi o cantitate de arme care arată, potrivit lor, în ce mod a fost folosit spitalul de către Hamas.

Mai mult, armata israeliană susţine că dispune de „probe” că spitalul Al Shifa a fost un „centru” al Hamas, precizând că resursele de electricitate ale acestuia, atât de preţioase într-un teritoriu aflat sub asediu, au fost exploatate de gruparea islamistă într-o „reţea de tuneluri” săpată sub clădirile spitalului.

În plus, afirmă militarii israelieni, Hamas a stocat cantităţi importante de arme în interiorul spitalului.

Tunelul la care se face referire în text are o lungime de 55 de metri şi era „folosit pentru terorism” sub Al Shifa, susţine armata israeliană, care a difuzat imagini de pe camerele de supraveghere care dovedesc, potrivit purtătorului său de cuvânt, că acolo au fost ţinuţi ostatici. Hamas a replicat că acolo au fost duşi ostatici pentru tratament.

„Mai mult, după masacrul din 7 octombrie, teroriştii Hamas s-au refugiat în spital, unii luând cu ei ostatici aduşi din Israel. Un raport patologic a confirmat, de asemenea, uciderea caporalului Noa Marciano în incinta spitalului” Al Shifa, se subliniază în comunicatul, citat de TPS.

Al Shifa a fost, până de curând, prezentat de Israel ca fiind principalul centru de comandă pentru operaţiunile Hamas în Fâşia Gaza.

IDF nu au oferit detalii cu privire la circumstanţele reţinerii medicului Abu Salamiyah, dar Ministerul Sănătăţii coordonat de Hamas a declarat că acesta şi câţiva angajaţi, între care două infirmiere, un medic şi un şofer de ambulanţă, au fost arestaţi în zori la un punct de control pe drumul care leagă nordul Gaza de sud.

În acelaşi timp, mai mulţi medici au declarat pentru AFP că au fost evacuaţi de soldaţii israelieni în cursul unor percheziţii în incinta spitalului, care în general se terminau cu detonarea unor explozibili la parterul şi la nivelurile subterane ale unităţii spitaliceşti.

„Mai sunt încă 180 de pacienţi, răniţi şi infirmieri la Al Shifa. Cerem să fie evacuaţi, întrucât nu mai au electricitate, hrană şi apă”, a declarat joi Ashraf al-Qidreh, un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii coordonat de Hamas.

„Armata israeliană trage asupra spitalului şi repetă prin difuzoare că trebuie să plece, ameninţând că îi va bombarda”, susţine acesta.

În cadrul unei noi evacuări miercuri, 14 ambulanţe ale Semilunii Roşii şi două autobuze ale ONU au avut nevoie de aproape 20 de ore pentru a parcurge aproximativ 30 de kilometri de la Al Shifa în sudul Fâşiei Gaza.

Vehiculele au fost „atent inspectate” la un punct de control al armatei israeliene, conform Semilunii Roşii, care a denunţat manevra ca fiind periculoasă pentru cei 190 de pasageri – pacienţi, rude şi personal medical.

Într-un comunicat dat publicităţii joi, gruparea islamistă palestiniană, care se află la putere în Fâşia Gaza din 2007, a denunţat „cu fermitate” arestarea medicului Abu Salamiyah şi a colegilor săi.

Spitalul Al Shifa, situat în cartierul Rimal Nord şi cu 570 de paturi, este cel mai mare centru medical din Gaza şi acordă servicii medicale pentru sute de mii de palestinieni. Acesta a fost construit de autorităţile britanice în 1946. În anii 1980, Israelul a renovat şi a extins spitalul Al Shifa, ca parte a unei iniţiative de îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă în Gaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here