Idlib, jocul de ruletă rusească dintre Ankara și Moscova. Erdogan asmute propaganda turcă împotriva lui Putin

În timp ce atenția comunității internaționale este concentrată pe epidemia de coronavirus, geopolitica ne cere să aruncăm și o privire spre Idlib, considerat ultimul bastion ISIS din Siria, unde tensiunile au atins un nou maxim, existând riscul unei confruntări directe între Turcia și Rusia.

Intensificarea bombardamentelor a dus săptămâna trecută la un schimb aprins de declaraţii între Ankara, care îi susţine pe rebeli, şi Moscova, aliată a preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Tensiunea a crescut între Ankara şi Moscova după moartea a 14 turci ucişi în bombardamentele forţelor guvernamentale siriene în regiune.

Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, ceruse duminică Rusiei să facă uz de influenţa sa pentru ca atacurile regimului Bashar al-Assad la Idlib să înceteze.

Erdogan, discurs furibund

Între timp, în ringul declarațiilor, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat, într-un discurs furibund, că va „lovi peste tot” regimul de la Damasc, solicitându-i lui Bashar al-Assad să se retragă din anumite poziţii din regiunea Idlib până la sfârşitul lui februarie. În caz contrar, Erdogan a ameninţat că-l va constrânge, făcând „tot ce este necesar pe pământ şi în aer”.

În replică, puterea de la Damasc i-a spus lui Erdogan că este „rupt de realitate”.

Iar Kremlinul a atenţionat miercuri Turcia contra unei intervenţii militare împotriva forţelor siriene.

„Este vorba de o operaţiune împotriva puterii legitime a republicii siriene şi forţelor armate ale republicii siriene, (iar) aceasta va fi, fără nicio îndoială, cea mai rea dintre opţiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul unei conferinţe de presă telefonice cu jurnaliştii.

Cu toate acestea, o operaţiune a Turciei împotriva „grupărilor teroriste” în provincia Idlib ar fi în sensul acordului de la Soci, a precizat Peskov, potrivit căruia contactele cu Ankara „continuă”.

Acest acord, încheiat în octombrie în sud-vestul Rusiei între Ankara şi Moscova, prevede încetarea ostilităţilor în Idlib, însă a fost încălcat în mod repetat până la eşuarea completă a punerii sale în aplicare.

Presa turcă scoate iataganele

La un etaj geopolitic mai jos, presa turcă, în mare parte aflată sub control guvernamental, a pus tunul pe Rusia, în legătură cu girul oferit de Moscova lui Bashar al-Assad.

Cotidianul Akșam scrie că, deși miezul problemei Idlib, care pune o presiune covârșitoare pe granițele Turciei, o reprezintă regimul Assad, butoiul cu pulbere din regiunea siriană este și o chestiune de „ipocrizie a comunității internaționale”.

  • „Opoziţia din Siria şi milioanele de civili sirieni părăsite de comunitatea internaţională se află într-o situaţie dificilă. Aceşti oameni mor în bombardamentele lansate de Rusia, Assad şi Iran pentru că nu beneficiază de prea multe alternative. Ei se află în actualitatea internaţională numai atunci când este vorba despre problema refugiaţilor. Sunt actori care folosesc Idlib-ul pentru a obţine un scor în faţa adversarilor globali sau regionali. Dar în Idlib nu interesează pe nimeni aceşti oameni care trăiesc sau mor în fiecare zi în taberele de concentrare. În afară de Turcia, niciun actor nu este preocupat de viaţa oamenilor, de respectarea încetării focului sau de găsirea unei soluţii politice.” 

În privința șahului rusesc din Idlib, cotidianul Akșam este de părere că Rusia, pe de-o parte, încalcă prevederile proceselor Soci-Astana, iar pe de altă parte deschide front pentru „inamicul Iran pe terenul Siriei”.

  • „Părăseşte oraşul Idlib şi împrejurumile lui pentru miliţiile radicale din Iran şi pentru trupele lui Assad. Ar trebui să facă o analiză serioasă asupra costurilor şi beneficiilor pentru ei a acestei situaţii. Au ajuns la limita presiunilor pe care le exercită asupra Turciei şi Occidentului în privinţa refugiaţilor. Ar trebui să analizeze serios cât de durabil este pentru ei cecul în alb pe care l-au dat regimului, pentru că, aşa cum arată şi agitaţia militară de acum, faptul că regimul nu cunoaşte limite este pe cale să se lovească de zidul Turcia.”

Milliyet acuză un complot

Publicația Milliyet, unul dintre cele mai zeloase cotidiene din curtea Guvernului, vorbește despre un complot în Idlib.

  • „Atitudinea Rusiei este principalul element de interes, în contextul în care contactele diplomatice dintre Ankara şi Moscova s-au intensificat. Există comentarii că dacă doreşte, Putin îl poate opri cu un telefon pe Assad, al cărui protector este, însă trage de timp pentru a câştiga mai mult teren. Adică Turcia joacă cu cărţile la vedere, ca de obicei, iar Rusia are o abordare duplicitară. Acelaşi lucru este valabil şi pentru SUA, care amintesc parteneriatul NATO. Şi SUA dau senzaţia că sunt alături de Turcia, însă manipulează «actorii provocatori», pe care îi controlează profund.”

Este citat un general turc în rezervă, Naim Babüroğlu, cadru didactic al Universităţii Aydın din Istanbul, care explică această „manipulare” în felul următor: „Siria şi Turcia sau Rusia şi Turcia… Obiectivul prioritar al SUA este să aducă faţă în faţă Rusia şi Turcia. Cum o poate face? Prin intermediul unor provocatori, atacă o bază sau un obiectiv militar al Rusiei. Şi zice că Turcia a făcut acest lucru.”

De ce este regiunea Idlib importantă pentru Rusia

Într-un alt articol, Milliyet analizează schema politică din spatele problemei Idlib, notând că „cele mai fragile, slabe şi complicate aspecte ale relaţiilor dintre Turcia şi Rusia se regăsesc aici”.

  • „Idlib este important pentru Rusia din două perspective. În primul rând, obiectivul simbolic al declarării victoriei de către Assad şi aliaţii lui, în războiul civil din Siria care se apropie de sfârşit. În al doilea rând, cele mai fragile, slabe şi complicate aspecte ale relaţiilor dintre Turcia şi Rusia se regăsesc aici. Este adevărat faptul că ne apropiem de finalul războiului civil care durează de nouă ani. Este clar că Putin, Assad şi Iranul se uită la hartă şi îşi pierd răbdarea. Ei văd că din punct de vedere tactic şi operaţional se confruntă cu trei probleme. Două dintre ele sunt legate de prezenţa Turciei şi a PKK/PYD în estul Eufratului, dar le voi analiza într-un alt articol. A treia problemă este Idlib. În contextul războiului civil din Siria, această regiune nu înseamnă altceva decât ultima piedică tactică în calea «victoriei militare finale».”

Din perspectiva războiului civil şi a revoltei, „Putin şi generalii lui par diplomaţi. Ei spun că proclamarea victoriei militare este la un pas distanţă. Piedica nu este nici situaţia gravă a civililor din teren, nici dificultăţile militare pe care le reprezintă luptătorii radicali. Singura piedică este posibilitatea ca Idlib să afecteze relaţiile Turcia-Rusia”, scrie cotidianul turc.

Din acest motiv, „Rusia vede că trebuie să gestioneze problema cu sensibilitate, răbdare” şi „politeţe rusească”.

  • „Pentru că nu se doreşte ca un subiect de importanţă tactică precum Idlibul să afecteze relaţiile strategice cu Turcia. Numai că Idlib nu putea rămâne la nesfârşit necontrolabil, cum e în prezent. Cele mai recente evoluţii spun că Putin priveşte cu alţi ochi harta Idlibului, din cauza nemulţumirii pe care o resimte în urma evenimentelor înregistrate după reuniunea de la Soci. Se înţelege că şi-a bătut mult capul cum va gestiona procesul complicat de la Idlib.”

„Zgârie-nori din craniile militarilor ruși”

Între timp, ambasadorul Rusiei în Turcia, Aleksei Ierhov, a declarat că, în ultimul timp, primeşte din ce în ce mai multe ameninţări, unii dintre autori proferând că „vor ridica zgârie-nori din craniile militarilor ruşi”.

Într-un interviu acordat duminică postului de televiziune al armatei ruse Zvezda, Ierhov a subliniat că, în segmentul turcesc al reţelelor sociale, creşte furia şi ura faţă de ruşi, fapt ce, în opinia sa, nu ar trebui ignorat întrucât aminteşte de situaţia de acum cinci ani, când a fost ucis predecesorul său la post la Ankara.

„În ceea ce priveşte ameninţările, le-am tot evocat în ultimul timp, iar pe cele mai odioase le-am făcut chiar publice. Printre ultimele pe care le-am primit ieri seara (sâmbătă – n.r.) şi în cursul dimineţii sunt unele precum: «Vom ridica zgârie-nori din craniile militarilor ruşi», «Veţi plăti preţul pentru fiecare picătură de sânge vărsat»”, a spus el în intervenţia de la canalul Zvezda, subliniind că astfel de mesaje trebuie luate în serios, deoarece este vorba despre securitatea cetăţenilor ruşi în Turcia.

Circa 900.000 de persoane s-au strămutat din jurul Idlib, a precizat miercuri secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock, iar „peste 500.000 dintre acestea sunt copii”.

„Oamenii fug în condiţii îngrozitoare”, a denunţat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here