Incendiul de la „Matei Balș” a fost stins. Numărul persoanelor decedate a urcat la 5. Procurorii au deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă

Inquam Photos / Octav Ganea

Cinci persoane au murit în urma incendiului izbucnit, vineri dimineaţă, la un pavilion al Spitalului „Matei Balş” din Capitală, în care erau tratați pacienți cu COVID 19. Incendiu a fost lichidat. În urma declanșării „planului roșu” de intervenție”, o parte dintre pacienți au fost transportaţi la mai multe spitale. Un număr de 102 persoane cu COVID 19 au fost evacuate.

UPDATE ORA 14.30 – Premierul Florin Cîţu a declarat, vineri, că intervenţia la incendiul de la Spitalul „Matei Balş” a fost „rapidă, eficientă”, menţionând că lucrurile au fost ţinute sub control imediat.

„La câteva minute după ce a fost făcut apel la 112 în această dimineaţă am fost contactat de domnul secretar de stat Raed Arafat, care mi-a comunicat să există un incendiu la Matei Balş, în acel moment a fost declanşat planul roşu şi din acel moment am rămas în contact cu instituţiile implicate, Ministerul de Interne, Prefectura Municipiului Bucureşti, Ministerul Sănătăţii”, a afirmat premierul, într-o declaraţie susţinută la Palatul Victoria.

Cîțu a afirmat că „metehnele” sistemului de sănătate din România s-au văzut şi în cazul tragediei de la „Matei Balş”, subliniind că e nevoie de alocarea a cât mai multor resurse pentru investiţii.

UPDATE ORA 11.40 – Ministrul de Interne anunță că bilanțul victimelor în urma incendiului de la „Matei Balș” a urcat la cinci decese.

„Confirm că în urma incendiului sunt cinci decese. Transmit condoleanțe familiilor. Nu am informații despre cine este al cincilea pacient decedat. Am confirmare de la Poliție. Victima a fost găsită carbonizată în baie”, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode.

UPDATE ORA 09.34 – Corpul de control al prim-ministrului a început verificări la Institutul „Matei Balş” în urma incendiului de vineri dimineaţă izbucnit la unitatea medicală, în urma căruia 4 pacienţi au decedat, au confirmat pentru AGERPRES surse guvernamentale.

UPDATE ORA 08.58 – Două linii telefonice vor fi operaţionalizate pentru aparţinătorii pacienţilor de la Institutul „Matei Balş” care au fost transferaţi vineri dimineaţa în urma incendiului.

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE ORA 08.30 – Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în cazul incendiului de la Institutul Matei Balş din Capitală, soldat cu moartea a patru pacienţi.

Procurorii se află deja la faţa locului şi au început cercetările, potrivit reprezentanţilor Parchetului.

Aproape toți pacienții, în proporție de 98%, din clădirea în care a avut loc incendiul erau conectați la oxigen. Toți aveau o stare medie spre severă din cauza COVID, a declarat dr Streinu Cercel, fostul director al spitalului, în prezent parlamentar PSD.

Dr Bogdan Opriţa a declarat că dintre cele 44 de persoane evacuate două se aflau în stare foarte gravă şi au necesitat măsuri de protezare respiratorie.

UPDATE ORA 07.55 – Un număr de 102 persoane au fost evacuate vineri dimineață, în urma incendiului izbucnit la Institutul „Matei Balş” din Capitală.

Inquam Photos / Octav Ganea

„Am reuşit să lichidăm incendiul şi să evacuăm personalul atât de la etajele superioare, cât şi de la parterul clădirii. În afară de cele patru persoane care sunt decedate, celelalte persoane – până la un număr de 102 – au fost evacuate şi transportate către echipajele de prim ajutor şi ulterior către spitalele desemnate. Am avut 24 de autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 4 autoscări de salvare de la înălţime, patru pentru descarcerare şi 10 microbuze pentru transport persoane”, a precizat comandantul intervenţiei la faţa locului, colonelul Şchiopu de la ISU.

El a afirmat că primul apel la 112 a fost primit la dispecerat la ora 5,05, iar primul echipaj de pompieri a ajuns la faţa locului la ora 5,13, după opt minute.

„Am constatat că ardea cu flacără deschisă la parterul clădirii, pe o suprafaţă de circa 100 – 120 de metri pătraţi. Au fost afectate patru saloane. Era o ardere generalizată cu degajări mari de fum şi cu posibilităţi reale de extindere la etajele unu pe faţadă. Am intervenit atât din exterior, cât şi din interior. S-au constituit echipe de căutare-salvare, concomitent cu echipele de localizare şi lichidare a incendiului”, a precizat Şchiopu.

Incendiul izbucnit vineri dimineaţa la Institutul „Matei Balş” din Capitală a fost lichidat, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

„Nu mai avem alte persoane în stare critică”, a precizat şeful DSU.

Potrivit acestuia, „rămâne problema în mâna celor care vor investiga cauza incendiului”.

„La momentul la care ştim care este cauza o să vină cu rezultatele. La acest moment, nu vom da curs speculaţiilor, bănuielilor”, a mai spus Arafat.

UPDATE ORA 07.30 – Patru persoane au decedat vineri dimineaţa în incendiul de la Institutul „Matei Balş” din Capitală.

Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, trei persoane au fost găsite după ce s-a degajat fumul, iar o a patra a fost resuscitată, dar fără rezultate pozitive.

Raed Arafat a precizat că apelul la 112 a venit la ora 5 dimineaţa.

De incendiu au fost informaţi premierul Florin Cîţu, precum şi miniştrii Sănătăţii şi de Interne.

UPDATE ORA 07.12 – Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, se află vineri la Institutul „Matei Balş” din Capitală, unde în cursul dimineţii a izbucnit un incendiu la parterul unui corp de clădire.

„Pacienţii sunt evaluaţi. Până acum au fost transferaţi la „Victor Babeş” patru pacienţi. După informaţiile mele, cu siguranţă vor fi şi alte transferuri. Pacienţii sunt evaluaţi în acest moment în camera de gardă la „Matei Balş”. Este clar că este o problemă şi vorbim despre institutul cel mai bine finanţat din această ţară. De asemenea, vorbim despre spitalul care a tratat, sunt două spitale mari în Bucureşti care au tratat, foarte mulţi pacienţi, au fost folosite la capacitate până astăzi. (…) În acest moment, nu am decât informaţiile acestea că există trei decese deja”, a afirmat ministrul, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, precizând că situaţia este evaluată şi vor fi luate toate măsurile.

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE ORA 06.49 – Trei persoane au decedat în urma incendiului izbucnit vineri dimineaţă la Institutul de boli infecţioase „Matei Balş” din Capitală.

„Din păcate trei persoane sunt decedate şi a patru sub resuscitare. Trei persoane au fost găsite în salon (n.r. – decedate). (…) După ce s-a degajat fumul au fost găsite trei peroane în salonul în care era incendiul. Restul sunt transportaţi la mai multe spitale. Sunt cu COVID. Nu au alte probleme”, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat pentru Agerpres.

Inquam Photos / Octav Ganea

Întrebat dacă dintre cei transportaţi la alte spitale sunt persoane care se află în stare gravă, Arafat a răspuns: „Nu, pe probleme de arsuri nu”.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este în drum spre spital. 

ORA 06.24 Un incendiu a izbucnit vineri dimineaţă la un pavilion al Spitalului „Matei Balş” din Capitală, fiind declanşat planul „roşu”.

Incendiul s-a manifestat la parterul unui corp de clădire.

Potrivit ISUBIF, în clădire erau aproximativ 100 de persoane.

Incendiul a fost stins.

Pacienţii răniţi au fost preluaţi de ambulanţe SMURD. 

1 COMENTARIU

  1. .. Si iar… si iar. Toata tara este un incendiu iar dezastrul este la el acasa.
    Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei ce nu mai pot spera intr-o insanatosire ! Daca nu au fost rapusi de virus , focul s-a grabit sa-i decimeze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here