Interpret rom, huiduit la concertul Coldplay, fapt ce a făcut ecou rasismului la adresa romilor

Sursa: Facebook

Artistul pop rom, Babasha, a fost huiduit în timpul unui concert Coldplay în România, stârnind acuzații de rasism și zbiucium sufletesc cu privire la prejudecățile larg răspândite împotriva romilor.

La concertul de miercuri, de la Arena Națională, Babasha a cântat un gen de muzică numit „manele”, un amestec de muzică populară românească „orientală” și pop contemporană cu influențe balcanice interpretate și inventate de artiștii romi. Versurile se referă la dragoste, dușmani, bani, alcoolism și probleme de viață, iar mulți români se bucură de acest tip de muzică.

La concert au asistat zeci de mii de oameni, iar momentul a generat mai multe comentarii decât concertul în sine. Solistul, Chris Martin, a fost atins și el de controversă, evitând cu pricepere să judece publicul și riscând să-i irite pe spectatori prin faptul de a afișa senzitivități legate de faptul că occidentalii pot fi condescendenți față de români.

„La început m-am simțit șocat, m-am simțit trist și m-am simțit vinovat că am făcut ceva greșit… și apoi mi-am dat seama că sunteți publicul nostru și vă iubim necondiționat”, a spus domnul Martin la cel de-al doilea concert al Coldplay, după ce a a avut timp să reflecteze.

„Călătorim în jurul lumii și s-ar putea să nu înțelegem prin ce ați trecut individual sau prin ce trece cultura voastră. Dar un lucru știu sigur: iubim toți oamenii în mod egal și asta înseamnă că și pe toți românii”. Publicul a izbucnit în urale.

Românii au avut o părere diferită despre acest episod: unii au spus că artistul nu ar fi trebuit să cânte la concertul prestigios, sugerând că nu merita expunerea la prestigiosul evenimentul sau că nu era reprezentativ pentru România, în timp ce alții au spus că incidentul a expus un rasism urât.

Se consideră că în România trăiesc peste un milion de romi, iar prejudecățile împotriva acestui grup sunt răspândite. Mulți abandonează școala și au mai puține oportunități de angajare, din cauza discriminării împotriva grupului.

România a luat măsuri pentru a combate discriminarea oferind un număr de locuri în școli și universități bune pentru candidații romi. Organizațiile neguvernamentale au lucrat și ele pentru a integra comunitatea în sfera educațională mainstream și pentru a-i educa pe românii cu privire la efectele dăunătoare ale prejudecăților.

Criticii, inclusiv alți artiști, medici, jurnaliști și sociologi, au afirmat că „România este profund marcată de rasism” și că „bucuria a dispărut când au început huiduielile”.

Jurnalistul Cătălin Striblea afirmă că izbucnirea a fost rasistă, dar a menționat că cel puțin domnul Martin a avut un mesaj pozitiv pentru Babasha: „Copile, nu o lua personal, ai fost bun. Și nu toată țara te huiduie!”

Striblea a remarcat faptul că rasismul este o problemă în Anglia și America, precum și în România, adăugând cu tristețe: „bucuria a dispărut când au început huiduielile”.

Psihiatrul Gabriel Diaconu consideră că dacă ar fi cântat un artist sau o trupă mainstream din România, cum ar fi Phoenix sau Mirabela Dauer, nu ar fi existat nicio reacție negativă.

„România este profund marcată de rasism. Dacă nu este experimentat cultural, este strigat social”, a scris el pe Facebook.

Nu a fost prima dată când un artist internațional de elită a întâmpinat reacții legate de romi, în timpul unui concert la București.

În 2009, Madonna a vorbit pe scenă despre prejudecățile răspândite împotriva romilor, în timpul unui concert la care au participat 60.000 de oameni, și a fost huiduită de fani. Ea a spus că s-a simțit „obligată” să vorbească, adăugând că discriminarea „m-a întristat foarte tare”.

„Mi s-a adus la cunoștință … că există multă discriminare împotriva romilor și țiganilor în general în Europa de Est”, a spus ea. „M-a întristat foarte tare”.

Doar câțiva au aplaudat când a spus: „Nu credem în discriminare … credem în libertate și drepturi egale pentru toată lumea”. Dar a primit mai multe huiduieli când a menționat discriminarea împotriva homosexualilor și a altora.

Nicușor Dan, acum că ați fost reales primar, puteți amenaja o stație de autobuz?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here