ÎPS Teodosie, oprit pentru verificări în drum spre Peștera Sf. Andrei

Foto: INQUAM/Lavinia Cioacă

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost oprit, duminică dimineață, pentru control, de filtrul de poliție de la intrarea în localitatea Ion Corvin, unde se află Peștera Sfântului Andrei. Arhiepiscopul a spus că îi așteaptă pe români „cu inimă bună”, transmite Mediafax.

Mașina în care se afla ÎPS Teodosie a fost oprită de filtrul de poliție, pentru verificarea documentelor, Constanța fiind în carantină din cauza numărului mare de persoane infectate cu SARS-CoV-2. „Să vină cu inimă bună, să-și mângâie sufletul și sper că toate organele de ordine ne vor ajuta să fim în pace și în armonie”, a spus ÎPS Teodosie.

Arhiepiscopia Tomisului și ÎPS Teodosie au invitat sâmbătă autoritățile statului, de la președinte, premier, până la autorități locale, să ia parte la sărbătoarea națională religioasă a tuturor românilor, Sfântul Apostol Andrei. Anterior, Teodosie i-a scris premierului Orban că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare: „Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa?”.

Prefectul Constanței l-a refuzat pe ÎPS Teodosie, spunând că nu are domiciliu în comuna Ion Corvin și dacă ar participa, ar încălca regulile în privința carantinei instituite în Constanța.

Duminică, 29 noiembrie, și luni, 30 noiembrie, de la ora 8.45, ierarhul Tomisului oficiază Sfânta Liturghie la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din localitatea Ion Corvin, județul Constanța.

Joi, ÎPS Teodosie a trimis o circulară prin care îi cheamă pe toți preoții din Eparhia Tomisului, personalul clerical și monahal, să meargă la Peștera Sf Andrei ca ”să săvârșească în sobor Sfânta Liturghie”.

Patriarhia Română a susținut cauza lui ÎPS Teodosie și a cerut autorităților să permită pelerinajul la Peștera Sf. Apostol Andrei: O excepție necesară pentru un caz excepțional.

Poliția și Jandarmeria Constanța au anunțat joi că în 30 noiembrie vor fi patrule în zona Mănăstirii Peștera Sfântului Andrei din localitatea Ion Corvin, pentru a verifica dacă se respectă măsurile impuse în contextul pandemiei de COVID-19, iar dacă va fi necesar efectivele de ordine vor fi suplimentate, subliniind că vor putea participa la ceremonii, conform legii, doar localnicii.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here