Dragnea a pierdut la Tribunalul UE procesul împotriva Comisiei Europene, prin care încerca să „îngroape” dosarul Tel Drum

Liviu Dragnea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Fostul președinte PSD, Liviu Dragnea, pierdut procesul de la Tribunalul UE, care a respins acțiunea lui împotriva Comisiei Europene pe motiv de inadmisibilitate. În urmă cu doi ani, Dragnea atacase în justiție răspunsul CE la o plângere a sa împotriva modalității în care a fost realizat raportul OLAF care a dus la apariția dosarului de corupție Tel Drum.

„În lumina celor de mai sus, acțiunea (introdusă de Liviu Dragnea – n.r.) este respinsă ca inadmisibilă în întregime, fără a fi necesar să se aprobe cererea reclamantului de a organiza un proces”, se arată în decizia Tribunalului UE.

De asemenea, instanța europeană a hotărât că Liviu Dragnea va plăti cheltuielile de judecată.

Context

La finalul anului 2018, Liviu Dragnea a apelat justiția europeană pentru a încerca să obțină anularea raportului OLAF care stă la baza inculpării sale în dosarul Tel Drum. Președintele de atunci al PSD a reclamat Comisia Europeană la Tribunalul Uniunii Europene (CJUE) pentru că a refuzat să înceapă o investigație asupra OLAF privind dosarul Tel drum. 

Potrivit documentului, Liviu Dragnea a solicitat „anularea Deciziei OCM(2018)20575 a Comisiei, comunicată reprezentantului legal al reclamantului prin scrisoarea din data de 1 octombrie 2018” și „obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată”.

Motivele și argumentele liderului PSD:

„1. Primul motiv este întemeiat pe încălcarea articolului 9 alineatele (1), (2) și (4) din Regulamentul OLAF (1), precum și a dreptului la apărare al reclamantului în cadrul investigațiilor, inclusiv dreptul de a fi ascultat și respectarea prezumției de nevinovăție.

2. Al doilea motiv este întemeiat pe încălcarea principiului bunei administrări în ceea ce privește investigațiile, precum și pe refuzul de a deschide o investigație referitoare la desfășurarea investigației OLAF.

3. Al treilea motiv este întemeiat pe încălcarea dreptului de acces la documentele privind investigația OLAF.”

DNA l-a pus pe Liviu Dragnea sub urmărire penală în 2018 pentru constituirea unui grup infracțional organizat în dosarul Tel Drum, dosar bazat pe raportul OLAF. Dosarul DNA nu a fost finalizat nici până în prezent cu o trimitere în judecată.

Cercetările în dosarul Tel Drum, în care este cercetat fostul lider PSD Liviu Dragnea, au fost suspendate pe perioada stării de urgenţă, ca urmare a decretului prezidențial de instituire a stării de urgență, după cum a dezvăluit procurorul-şef DNA, Crin Bologa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here