Iranul susține că a împiedicat un „război mondial” pus la cale de SUA, Israel și Arabia Saudită

Miliţia iraniană Bassidji a afirmat că autorităţile au împiedicat un „război mondial” în Iran, arătând cu degetul spre SUA, Israel şi Arabia Saudită ca fiind implicate în tulburările care au zdruncinat ţara în ultimele zile, informează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Manifestaţiile, care au degenerat pe alocuri în violenţe, au început la 15 noiembrie după anunţarea unei reforme a modului de subvenţionare a benzinei de care trebuiau să beneficieze familiile cele mai puţin favorizate, dar cu o creştere foarte accentuată a preţului la pompă.

Teheranul a anunţat miercuri „victoria” în faţa „unui complot” urzit în străinătate.

Autorităţile au indicat că au fost arestaţi liderii protestelor, în cursul cărora au fost incendiate sau atacate staţii de alimentare cu benzină, moschei şi clădiri publice.

„Îşi făcea apariţia un adevărat război mondial împotriva sistemului şi a revoluţiei, dar, din fericire, copilul s-a născut mort”, a declarat generalul Salar Abnoosh, un şef adjunct al Bassidji, citat de agenţia de presă semioficială iraniană Isna joi seara.

Generalul Abnoosh a declarat că interogatoriile persoanelor arestate au relevat că o „coaliţie a răului” formată din „sionişti, America şi Arabia Saudită” au fost la originea „rebeliunii”.

El a mai spus că tăierea internetului de către autorităţi, care a început în seara zilei de 16 noiembrie, a contribuit la ”dejucarea” planurilor inamicilor Iranului.

Internetul era, se pare, şi vineri dimineaţă blocat în Iran, însă responsabili şi agenţiile de presă au indicat că accesul la internet va fi restabilit în mod gradual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here