Jeremy Corbyn este bănuit că a primit ajutor rusesc în campania electorală în desfășurare

sursa: Wikimedia Commons

Jeremy Corbyn este bănuit că a beneficiat, indirect, de ajutor rusesc în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 12 decembrie. Documentele secrete pe care liderul laburist le-a prezentat drept dovadă că Boris Johnson este dispus că vândă NHS (sistemul public de sănătate din Marea Britanie) americanilor, ca parte a tratatului post-Brexit cu Trump, ar fi ajuns în public „prin metode rusești”. Firma de consultanță Graphika, ce a ajuns la această concluzie, a spus că metoda prin care hârtiile au fost publicate sunt aproape identice este aproape identică cu metoda operațiunii rusești de informații Secondary Infektion.

Documentele au ajuns în public prima oară în octombrie, prin intermediul Reddit, a trei pagini web de limbă germană și a unui cont anonim de Twitter, metodă văzută în mai multe cazuri în anii anteriori, a scris The Guardian. La raportul Graphika au contribuit experți de la Atlantic Council și specialiști de la universitățile Oxford și Cardiff, a scris și Sky News.

Secondary Infektion, operațiune dezvăluită anul trecut de Atlantic Council, folosește documente false sau modificate ca să răspândească informații false. Sursa este o rețea de conturi rusești de rețelele de socializare. Totuși, Graphika a spus că nu pot concluziona că au fost implicați direct hackerii ruși, că nu au toate informațiile, ci doar că metodele corespund cu cele folosite de hackerii ruși.

Jeremy Corbyn a dezvăluit documentele în timpul unei conferințe dramatice de presă, săptămâna trecută. Liderul laburist îi acuzase de mult pe rivalii conservatori că vor să pună NHS pe masă în discuțiile bilaterale britanico-americane pentru un acord economic post-Brexit.

Conservatorii i-au cerut lui Jeremy Corbyn să spună de unde a luat documentele, dar laburiștii au refuzat. În plus, au spus că nimeni nu contestă autenticitatea documentelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here