Johnson & Johnson amână distribuirea vaccinului său în Europa

Grupul farmaceutic american Johnson & Johnson a informat marți că a „luat decizia de a amâna distribuirea” în Europa a vaccinului său unidoză împotriva Covid-19, după decizia autorităților sanitare americane de a recomanda „o pauză” privind utilizarea acestui ser în Statele Unite.

Analizăm cazurile și cu autoritățile europene, motiv pentru care am decis să amânăm proactiv lansarea serului pe acest continent”, au mai spus oficialii companiei într-un comunicat de presă. Compania farmaceutică amintește că Centrul american de Control al Bolilor și Autoritatea pentru Alimentație și Medicamente a recomandat oprirea inoculării cu serul său. 

Siguranța și bunăstarea persoanelor care folosesc produsele noastre reprezintă prioritatea noastră numărul unu. Suntem conștienți de o tulburare extrem de rară care implică persoane cu cheaguri de sânge în combinație cu trombocite scăzute la un număr mic de persoane care au primit vaccinul nostru COVID-19”, au precizat reprezentanții Johnson&Johnson.

Principalele agenții federale americane din domeniul sănătății publice au recomandat suspendarea acestui vaccin întrucât vor să investigheze cazurile a șase persoane care au dezvoltat tromboze grave după ce au primit acest vaccin în SUA.

Vaccinul contra Covid-19 dezvoltat de Johnson & Johnson, administrat în doză unică, a fost autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), dar încă nu a fost utilizat în Uniunea Europeană.

Autoritățile sanitare americane au recomandat marți suspendarea vaccinului Johnson & Johnson după ce 6 persoane cărora le-a fost inoculat produsul au făcut tromboze. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite va ține o ședință pe această temă miercuri, pentru a analiza cazurile raportate.

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță, a anunțat marți că a fost definitivată procedura pentru vaccinarea cu serul Johnson&Johnson, fiind transmisă în teritoriu către direcţiile de sănătate publică.

Primele doze de vaccin de la Johnson&Johnson ar fi urmat să ajungă în România miercuri, însă începerea vaccinării cu Johnson&Johnson ar putea fi însă amânată, în așteptarea unor indicații privind siguranța vaccinului de la Agenția Europeană a Medicamentului.

Așteptăm o precizare de la EMA privind datele de siguranță ale acestui vaccin. Nu ne forțează nimeni să începem vaccinarea cu acest tip de vaccin, avem capacitatea de stocare (…) Cred că în această săptămâna EMA va face o precizare privind datele de siguranță ale vaccinului Johnson & Johnson„, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.

Compania americană s-a angajat să livreze Uniunii Europene, până la sfârșitul lunii iunie, 55 de milioane de doze, plus alte 120 de milioane de doze în trimestrul al treilea, potrivit comisarului european pentru industrie, Thierry Breton.

O purtătoare de cuvânt a companiei Johnson & Johnson a confirmat, luni, că au început livrările către țările blocului comunitar, Norvegia și Islanda, dar nu a dorit să facă declarații pe tema numărului de doze ce urmează să fie furnizate în luna aprilie sau în al doilea trimestru al anului.

Reprezentanta companiei farmaceutice a spus doar că intenționează să livreze 200 de milioane de doze, în tot anul 2021, către Uniunea Europeană, Norvegia și Islanda.

Primele doze pleacă astăzi din depozite către statele membre”, a confirmat și un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în cadrul unei conferințe de presă de luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here