KOMMERSANT | Rusia riscă să-și vadă producția de carne micșorându-se

Sursa: Pixabay

Continua creștere a prețurilor la medicamentele de uz veterinar importate din străinătate amenință să reducă producția de carne în Federația Rusă, forțând Ministerul Agriculturii să caute soluții, scrie Kommersant. Potrivit informațiilor publicației, ministerul intenționează să aloce împrumuturi preferențiale agrobusiness-ului pentru achiziționarea de produse farmaceutice veterinare, cu condiția ca medicamentele să fie în proporție de 50% rusești. Asociațiile din industrie susțin că măsura nu poate duce decât la o nouă creștere a prețurilor la medicamente și vaccinuri.

Ministerul Agriculturii are în vedere modificarea condițiilor de acordare a împrumuturilor concesionale pe termen scurt către agrobusiness, pentru achiziționarea de medicamente de uz veterinar, rezultă dintr-o scrisoare semnată de către directoarea departamentului veterinar al ministerului, Maria Novikova.

Ea informează asociațiile industriale ale crescătorilor de animale și păsări că o opțiune este acordarea de împrumuturi numai cu condiția ca măcar 50% dintre medicamente să fie de origine rusă.

Dna Novikova scrie că acest lucru se impune din cauza situației geopolitice actuale, care a dus la creșterea prețurilor la materiile prime farmaceutice importate, la produsul finit și la logistică. Ministerul Agriculturii consideră că există riscul unei creșteri a costului produselor zootehnice și chiar al unei încetiniri a creșterii producției. Ministerul nu a putut răspunde prompt la întrebările trimise de Kommersant.

Potrivit RNC Pharma, în 2021 volumul pieței cu amănuntul a medicamentelor de uz veterinar a crescut în Federația Rusă cu 6,36%, până la 21,8 miliarde de ruble, din care doar 22,5% sunt reprezentate de fonduri rusești. Ministerul Agriculturii consideră că analogi ai celor mai populare medicamente importate sunt produși de companiile locale, iar ele sunt gata să aprovizioneze piața internă.

Cu toate acestea, agrobusiness-ul nu susține inițiativa, după cum reiese dintr-o scrisoare comună a Uniunii Naționale a Crescătorilor de Porci, Asociației Naționale a Cărnii (NMA) și Uniunii Naționale a Crescătorilor de Păsări, consultată de Kommersant.

Autorii explică faptul că „riscurile reducerii eficacității utilizării medicamentelor… depășesc cu mult costul medicamentelor de uz veterinar”.

Potrivit lui Serghei Yușin, șeful ANM, medicamentele de uz veterinar reprezintă aproximativ 3% din costul de producție la animale și păsări de curte, „deci este puțin probabil ca medicii din ferme să fie ghidați de logica împrumuturilor concesionale, cu raportarea lor complexă în detrimentul calității prevenției și tratării animalelor”. Un interlocutor Kommersant dintr-una dintre exploatațiile agricole nu înțelege cum va fi determinată ponderea medicamentelor rusești în achiziții: în termeni monetari, cantitativi sau în alți termeni? El adaugă faptul că de multe ori cele mai eficiente sunt medicamentele originale importate.

Directorul executiv al Asociației Producătorilor de Produse Farmaceutice Veterinare, Semion Javoronkov, spune că avantajul medicamentelor occidentale constă în faptul că sunt utilizate în multe țări: acest lucru permite o mai bună evaluare a efectelor secundare ale medicamentelor. El lămurește faptul că produsele farmaceutice veterinare nu au intrat sub sancțiunile occidentale împotriva Federației Ruse.

„Principala problemă cu care se confruntă fermierii este accesibilitatea din punct de vedere logistic”, explică domnul Javorokov.

Potrivit lui Serghei Iușin, inițiativa Ministerului Agriculturii poate provoca o creștere artificială și nerezonabilă a prețurilor la medicamentele autohtone, deoarece crescătorii de animale și păsări vor fi obligați să le achiziționeze pentru a îndeplini condițiile de sprijin de stat. Prin urmare, expertul se îndoiește că împrumuturile preferențiale, în condițiile propuse, pot impulsiona investiții noi și pot crește volumele de producție.

Andrei Nedujko, directorul general al exploatației agricole Steppe, spune că 60% dintre medicamentele veterinare folosite în fermele companiei sunt deja fabricate în Rusia și că sunt importate în principal vaccinurile care nu au analogi autohtoni. Cu toate acestea, nu este posibilă înlocuirea completă a medicamentelor străine, iar astfel de obiective pot duce doar la distorsiuni, crede Semion Javoronkov. El consideră că este posibil să se rezolve problema saturării pieței interne cu medicamente de uz veterinar prin simplificarea procedurilor de înregistrare a acestor medicamente.

„IDIOTULE!” | Un militar rus povestește cum și de ce se bombardează între ele trupele Rusiei. Și ce se întâmplă cu „refuznicii”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here