Lipsă de cvorum la Senat, pentru „Fără penali”. Barna. Au inventat dimineaţă obligativitatea de vot fizic

Foto: INQUAM/Alexandru Buşcă

Dan Barna a declarat că senatorii USR nu au vrut să participe la acest simulacru de plen al Senatului, unde trebuia să fie votată iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice” şi, în cazul în care ar fi fost asigurat cvorumul de prezenţă necesar de 68 de senatori, nu ar fi fost atinse cele 90 de voturi care trebuiau să fie pentru a adopta proiectul, transmite News.ro.

Liderul USR le-a solicitat preşedintelui PSD Marcel Ciolacu şi cel al PNL Ludovic Orban să fie un Biroul permanent în care să fie introdusă distict iniţiativa pe ordinea de zi într-un plen joi în care parlamentarii să voteze prin apel telefonic, cum s-a întâmplat în multe alte cazuri.

„Au inventat în această dimineaţă obligativitatea de vot fizic care făcea imposibilă atingerea de 90 de voturi. Tocmai de aceea senatorii USR nu au participat la cvorum, pentru că ar fi fost un simulacru. Cerem şi dl Ciolacu şi Orban să susţină organizarea unui Birou permanent să existe un vot distinc pentru Fără penali. Această iniţiativă trebuie să fie votată în această săptămână pentru a putea avea un referendum în 6 decembrie. Românii ne cer şi cer ca acest referendum să fie odată cu parlamentare”, a afirmat Dan Barna, la finalul şedinţei Senatului care nu a avut cvorumul necesar de vot.

Întrebat dacă ar fi fost asigurat cvorumul, dacă intrau în sală senatorii USR şi dădeau o şansă votului, Barna a răspuns: „Nu e vorba de a da o şansă. În sală ar fi fost 68-69 de oameni departe cei 90 necesari şi practic am fi contribuit la această lipsă de voturi necesare. Toţi senatorii din Senat prin vot telefonic ar fi avut ocazia să îşi exprime opinia de vot. Nu vom asuma un astfel de risc şi le cer expres şi domnului Ciolacu şi domnului Orban să dea liber iniţiativei Fără penali. Ştim că de câte ori PSD şi PNL şi-au dorit un demers, acesta a devenit rapid realitate. Mâine dimineaţă când se poate organiza o şedinţă cu vot telefonic la Senat pentru ca această iniţiativă să devină realitate”.

Preşedintele Senatului Robert Cazanciuc a propus colegilor să aştepte până la ora 15.00 pentru a stabili dacă va fi întrunit cvorumul necesar desfăşurării şedinţei la care urma să fie votată iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Ulterior, la ora 15.00 nu a existat cvorum de 68 de senatori pentru a putea avea loc reuniunea.

Senatorul PSD Titus Corlăţean a cerut să fie luată în considerare sancţionarea prin tăierea indemnizaţiei pentru senatorii care nu vin la plen. 

„Eu aş vrea să fac o scurtă declaraţie legată de situaţia de blocaj în care se află Senatul României. Să constatăm că în timp ce unii membrii ai Senatului, că sunt pe liste pe locuri eligibile că nu sunt pe liste pe locuri eligibile, îşi fac datoria faţă de naţia care i-a votat şi vin la muncă, în timp ce alţii, o bătaie de joc la adresa acestei naţiuni sunt absenţi de 3 săptămâni de la lucrările Senatului, în plen, în Biroul permanent, îşi iau foarte bine indemnizaţia, fără niciun fel de ruşine. Recurg la tot felul de jocuri de doi bani. Deci eu vă solicit domnule preşedinte să instructaţi secretariatul general să facă o analiză dacă există în Regulament posibilitatea să li se taie indemnizaţiile chiulangiilor din Senatul României”, a spus Corlăţean.

În replică Robert Cazanciuc a afirmat: „Rog secretariatul general să ia act de declaraţia domnului Corlăţean şi să începem o procedură de verificare. Stimaţi colegi, constat că nu avem cvorum şi declar şedinţa închisă. Mulţumesc”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here