Livrările de petrol rusesc prin conducta Drujba către unele părţi din Europa de Est, suspendate temporar

Furnizarea de petrol rusesc către părţi din Europa Centrală şi de Est printr-o secţiune a conductei Drujba a fost suspendată temporar, potrivit operatorilor de conducte de petrol din Ungaria şi Slovacia, transmite Reuters, citată de News.ro.

Amploarea perturbării nu a fost imediat clară şi a venit concomitent cu o explozie într-un sat din estul Poloniei, lângă graniţa cu Ucraina, care a stârnit alarma în rândul ţărilor NATO.

Grupul MOL din Ungaria a declarat că partenerul său ucrainean a spus companiei că o rachetă rusă a lovit o centrală electrică din apropierea graniţei cu Belarus, care furnizează energie electrică pentru o staţie de pompare, iar acest lucru a dus la oprire.

Transpetrol din Slovacia a confirmat suspendarea, invocând ”motive tehnice din partea ucraineană”, dar nu a precizat o lovitură cu rachete.

Reţeaua de conducte Drujba îşi are originea în Rusia şi se bifurcă în Belarus spre Ucraina, unde se împarte din nou, aprovizionândd mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est care depind de acel petrol, inclusiv rafinăriile din Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă, care nu au ieşire la mare.

”Motivul suspendării livrărilor nu a fost încă confirmat oficial de partea ucraineană”, a spus Transpetrol într-un comunicat, adăugând că se aşteaptă să aibă mai multe informaţii despre cauza opririi până miercuri.

Operatorul ceh de conducte MERO nu a observat până acum întreruperi în fluxul de petrol prin conducta Drujba, a declarat marţi un purtător de cuvânt.

Operatorul polonez de conducte PERN a declarat marţi seara că petrolul curge normal prin secţiunea poloneză a conductei.

Premierul ungar Viktor Orban a convocat marţi o şedinţă a consiliului de apărare, după ce livrările Drujba au fost suspendate, a declarat şeful de presă al lui Orban, pentru agenţia de presă de stat MTI.

Monopolul de stat al conductelor ruseşti Transneft a fost notificat de Ucraina că aprovizionarea către Ungaria a fost suspendată temporar, a declarat agenţia de presă RIA, citată de Transneft.

Preţurile petrolului au crescut în urma informaţiilor, indicele de referinţă Brent urcând cu 0,8%.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here