Macron propune un alt aliat loial drept comisar european

Președinte Franței, Emmanuel Macron, l-a nominalizat pe Thierry Breton drept candidat pentru postul de comisar European. Propunerea a fost făcută de comun acord cu Ursula von der Leyen iar el va primi același portofoliu ca respinsa Sylvie Goulard, a scris Politico, citând un oficial de la Palatul Elysee.

Emmanuel Macron a fost foarte hotărât să păstreze uriașul portofoliu pe care l-a negociat pentru comisarul Franței, portofoliul Piață Internă, care cuprinde piața internă, chestiuni legate de apărare și de politica digitală.

Thierry Breton are experiență politică la nivel înalt, fiind ministrul francez al Economiei, Finanțelor și Industriei între 2005 și 2007. De asemenea, are și o carieră lungă în domeniul privat, în prezent fiind în fruntea unuia dintre rarii campioni digitali ai Franței, compania Atos.

Sylvie Goulard, candidata Franței pentru un post de comisar, a fost respinsă de PE după a doua audiere

Breton a fost unul dintre primii susținători ai candidaturii lui Emmanuel Macron la președinția Franței și a făcut parte din delegația care l-a însoțit pe președintele francez în timpul vizitei de stat în SUA de anul trecut.

Thierry Breton este considerat un politician tradițional de dreapta, gaullist. A intrat în politică în partidul fostului președinte Jacques Chirac, RPR (Rassemblement pour la République) a continuat la succesorul acestei formațiuni, UMP (Union pour un mouvement populaire), partid pe care Nicolas Sarkozy l-a reformat în Les Republicains, principalul partid conservator francez, aflat acum în opoziție.

Cel mai probabil, cariera sa în afaceri va fi atent verificată în timpul procesului de confirmate din Parlamentul European, a scris Politico.

Comisia von der Leyen trebuia deja să fie votată de plenul Parlamentului European. Dar respingerea propunerilor de comisar din partea României, Ungariei și Franței, a amânat procedurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here