MAE de la Chişinău: Rusia subminează suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova

Sursa foto: wikipedia

Federaţia Rusă sfidează normele şi principiile dreptului internaţional şi subminează suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, a declarat marţi Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău, după ce i-a transmis o notă de protest ambasadorului rus în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, în legătură cu deschiderea de secţii de votare în Transnistria pentru alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestei săptămâni în Rusia, relatează Deschide.md şi Radio Chişinău, potrivit Agerpres.ro.

„Ambasadorului (rus) i-a fost exprimat un protest în legătură cu deschiderea secţiilor de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova contrar solicitării MAE”, se afirmă într-un comunicat al diplomaţiei moldovene emis la finalul întrevederii cu şeful misiunii diplomatice ruse, care fusese convocat special pe această temă la sediul MAE moldovean.

„Ministerul Afacerilor Externe continuă să evalueze situaţia şi vă vom informa adiţional despre alte reacţii ce se impun”, se menţionează în text.

Autorităţile de la Chişinău au permis deschiderea unei singure secţii de votare în Republica Moldova pentru alegerile prezidenţiale din Rusia (15-17 martie), şi anume în incinta ambasadei ruse.

La rândul său, Oleg Vasneţov le-a declarat jurnaliştilor, la ieşirea din sediul MAE, că Rusia a primit mai multe solicitări de deschidere a unor secţii de votare.

„Pe teritoriul Republicii Moldova locuiesc circa 250.000 de cetăţeni ruşi. Au fost recepţionate multe cereri către Comisia Electorală Centrală de la Moscova, Ministerul rus de Externe şi Ambasada Rusiei privind dorinţa de a vota”, a spus el.

În consecinţă, „Comisia Electorală Centrală (de la Moscova), Ministerul rus de Externe şi autorităţile din stânga Nistrului au decis să deschidă aceste secţii de vot (şase), un număr mult mai mic decât în anul 2020-2021, când în regiune au fost deschise 27 de secţii de vot”, a declarat presei Oleg Vasneţov.

Diplomatul rus a adăugat că dreptul la vot reprezintă un drept inalienabil al tuturor cetăţenilor, iar scopul principal al oricărei reprezentanţe diplomatice este să faciliteze protecţia drepturilor legale şi a intereselor cetăţenilor săi.

Media oficiale de la Tiraspol relataseră luni că Rusia va deschide şase secţii de votare în Transnistria în vederea desfăşurării alegerilor prezidenţiale în principala zi de vot pe 17 martie. Acestea vor fi deschise în oraşele Tighina, Tiraspol, Rîbniţa şi Grigoriopol, potrivit Tiraspolului.

Toată lumea trebuie să respecte statul Republica Moldova şi pe cetăţenii săi, a reacţionat premierul moldovean Dorin Recean, citat de Deschide.md.

Referitor la deschiderea celor şase secţii de votare în Transnistria, premierul moldovean a declarat: „Statul acţionează acolo unde poate să controleze mediul şi în mod corespunzător, nu vom admite să fie încălcări pe teritoriul controlat de autorităţile constituţionale. În rest, aşa cum am spus, o notă de protest i-a fost înaintată ambasadorului rus. Toată lumea trebuie să respecte statul Republica Moldova şi, prin aceasta, cetăţenii Republicii Moldova”.

AFP: Rusia susține că a respins tentative de incursiune dinspre Ucraina. Voluntarii ruşi pro-Ucraina recunosc că au lansat raiduri transfrontaliere

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here