MAE: Risc de incendii şi de furtuni în mai multe zone din Grecia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Grecia că potrivit Serviciului elen de Meteorologie, în data de 3 iulie, se vor înregistra temperaturi foarte ridicate în anumite zone ale ţării. În consecinţă, Ministerul grec al Protecţiei Civile şi al Crizelor Climatice avertizează că va exista un risc foarte ridicat pentru producerea incendiilor în regiunea Peloponez (Laconia), în Insula Kythira şi în Insula Creta (Chania), anunță News.ro.

”Serviciul elen de Meteorologie avertizează că masele de aer instabile vor provoca înrăutăţirea vremii, în principal în centrul şi nordul Greciei, în intervalul 3-4 iulie 2024, producând ploi abundente şi furtuni care vor fi însoţite de fulgere şi grindină. Astfel, sunt prognozate cantităţi mari de precipitaţii, în data de 3 iulie 2024, în Macedonia de Est, Tracia, Macedonia Centrală şi în plus, în data de 4 iulie 2024, în Tesalia, Insulele Sporade, Insula Evia, estul Greciei Centrale şi sud-estul provinciei Peloponez. Având în vedere riscurile care decurg din apariţia acestor fenomene meteorologice extreme, autorităţile atrag atenţia că în intervalul menţionat, circulaţia pe drumurile publice poate fi restricţionată, recomandând conducătorilor auto să verifice starea drumurilor pe site-ul oficial al Poliţiei elene: www.astynomia.gr”, este mesajul MAE.

MAE recomandă cetăţenilor români să consulte pagina de internet a Ministerului grec al Protecţiei Civile şi al Crizelor Climatice, care conţine informaţii oficiale despre incendiile de vegetaţie, un ghid de autoprotecţie împotriva incendiilor, precum şi hărţi zilnice de prognoză a incendiilor https://civilprotection.gov.gr/xartis. În caz de incendiu, cetăţenii sunt rugaţi să anunţe imediat Serviciul de Pompieri la numărul 199.

MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106714035) şi Consulatului General al României de la Salonic (+302310340088).

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Atena (+306978996222) şi Consulatului General al României de la Salonic (+306946049076).

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet www.mae.ro (Sfaturi, alerte de călătorie), https://atena.mae.ro şi https://salonic.mae.ro.

Totodată, cetăţenii români care călătoresc în Grecia pot accesa aplicaţia digitală „mAIGreece”, realizată de către Ministerul elen al Turismului, disponibilă şi în limba română: https://www.gov.gr/en/upourgeia/upourgeio-tourismou/tourismou/maigreece.

Diplomat român, declarat persona non grata de MAE rus

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here