MAE rus îi convoacă pe ambasadorii Slovaciei şi ţărilor baltice

Sursa: Pixabay

Ministerul de Externe al Rusiei îi convoacă, miercuri, pe ambasadorii Slovaciei şi ai celor trei ţări baltice, a relatat, marţi, agenţia de presă Interfax, fără să menţioneze motivul, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Premierii Slovaciei, Poloniei şi Ungariei au anunţat, luni, că susţin expulzarea unor diplomaţi ruşi, după ce Praga a anunţat că suspectează că doi spioni ruşi se află în spatele unei explozii produse în 2014 la un depozit de armament, în urma căreia au murit doi oameni.

Vinerea trecută, Lituania, Letonia şi Estonia s-au alăturat unei liste lungi de ţări membre ale NATO şi ale Uniunii Europene care cer înlăturarea diplomaţilor ruşi pe motiv de spionaj.

La trei decenii de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, Moscova menţine încă ambasade impunătoare, cu un personal generos, în Europa Centrală şi de Est, despre care ţările gazdă afirmă că oferă o acoperire convenabilă spionajului.

Statele baltice, împreună cu Slovacia, care a expulzat joi trei diplomaţi ruşi, au răspuns la apelul făcut de Republica Cehă.

În plus, Bulgaria şi Polonia au expulzat doi, respectiv trei ruşi, determinând Moscova să expulzeze la rîndul ei doi bulgari şi cinci polonezi.

Conflictul dintre Rusia şi Cehia implică plecarea a zeci de diplomaţi cehi şi ruşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here