Foto: INQUAM/George Călin

În 2021, cea mai mare investiție a Metrorex va fi dedicată lotului 1 Mai – Tokyo / Băneasa din Magistrala 6 de metrou, scrie economica.net. În ciuda renunțării la construcția secțiunii de la Băneasa până la Otopeni, acest segment rămâne un proiect major de construcție infrastructură de metrou în 2021, conform cifrelor din proiectul de buget al Ministerului Transporturilor.

Ministerul Transporturilor propune în proiectul de buget pe 2021 o alocare de 352,52 de milioane de lei pentru construcția Magistralei 6 de metrou, 1 Mai – Aeroportul Otopeni. Pentru această magistrală, Metrorex a lansat la licitație lucrările la structura de rezistență a primei secțiuni, respectiv 1 Mai – Băneasa / Tokyo. Conform estimărilor șefului Metrorex, Gabriel Mocanu, constructorul acestei secțiuni urmează să fie desemnat în al doilea trimestru al anului. Prima secțiune a M6 este de altfel singurul proiect al Metrorex aflat în procedură de licitație pentru construcție.

Amintim că documentația pentru lansarea la licitație a secțiunii de la Băneasa la Otopeni a fost respinsă la începutul anului de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului. În plus, ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunțat reprioritizarea proiectelor, în sensul promovării continuării M5 de la Eroilor la Iancului, în defavoarea secțiunii către aeroport. În ciuda intențiilor șefului Transporturilor, secțiunea Eroilor – Iancului din Magistrala 5 de metrou beneficiază anul acesta de o alocare de doar 8,47 milioane de lei. Și asta pentru că Metrorex abia contractează serviciile de proiectare. După finalizarea contractului de proiectare, secțiunea din M5 poate fi scoasă la licitație pentru construcție. Pe de altă parte, secțiunea către aeroport din M6, un proiect mult mai matur decât continuarea M5, putea fi lansată deja la licitație pentru construcție și beneficia și de finanțare japoneză. Întrebat despre pierderea banilor japonezi, ministrul Transporturilor a subliniat că este vorba de un împrumut și că finanțatorii internaționali sunt aliniați să sprijine România, mai ales pe proiecte de infrastructură.

În proiectul de buget pentru 2021 mai sunt prevăzute investiții de 67 de milioane de lei pentru Magistrala 5 de metrou, secțiunea Eroilor – Drumul Taberei. Deși a fost inaugurată în septembrie anul trecut, aceasta secțiune nu este finalizată în toate detaliile. Potrivit Ministerului Transporturilor, principalele obiective de investiții din domeniul transportului urban cu metrou ce urmează a fi dezvoltate în perioada de timp 2021-2024 sunt : -„Accesibilizarea statiilor de metrou in functiune pentru persoanele cu deficiente de vedere”, pentru care se propune pentru acest orizont de timp o finanțare cu credite bugetare în valoare totală de 25.000.000 lei; – „Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon”, pentru care se propun alocații bugetare în sumă de aproximativ 310 milioane lei, din fonduri externe nerambursabile; – „Modernizarea instalațiilor pe magistralele I, II, III SI TL de metrou” pentru care se propun alocații bugetare în sumă de aproximativ 515 milioane lei, din fonduri externe nerambursabile  – „Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă – Otopeni” pentru care se propun alocații bugetare în sumă de aproximativ 3,7 miliarde lei, din fonduri externe nerambursabile și alocații de la bugetul de stat  – Înnoirea materialului rulant pentru care s-au încheiat contracte în sumă de aproximativ 500 milioane lei.

Magistrala 6 a fost proiectată să realizeze extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti. Noul tronson trebuia să permită legarea directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor. Linia nouă de metrou urma să aibă un traseu de 14,2 km şi să cuprindă 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni. Pentru pregătirea şi implementarea proiectului a fost semnat un acord de împrumut (martie 2010), între Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA), în valoare de 41,87 miliarde Yeni (circa 317 de milioane de euro).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here