Marea Britanie, Franța și Germania cer Iranului să nu se răzbune și să respecte acordul nuclear

sursa: US State Department / Flickr

Emmanuel Macron, Boris Johnson și Angela Merkel au dat o declarație comună prin care îndeamnă Iranul să se calmeze și să nu răzbune moartea lui Qasem Soleimani, ca să nu agreveze o situație deja tensionată. În plus, cei trei lideri cer Teheranului să respecte în continuare prevederile acordului nuclear.

“Am condamnat recentele atacuri asupra forțelor coaliției din Irak și suntem profund îngrijorați de rolul negativ jucat de Iran în regiuni, inclusiv prin Gărzile Revoluționare și prin forța Quds, condusă de generalul Soleimani.

Acum este nevoie urgentă de calmare a situației. Cerem tuturor părților implicate să dea dovadă de rețineri și de responsabilitate. Actualul ciclu de violențe în Irak trebuie oprit.

Cerem în mod punctual Iranului să se abțină de la alte acțiuni violente sau proliferare, și îndemnăm Iranul să renunțe la toate deciziile care încalcă acordul nuclear (JCPOA).

Reafirmăm atașamentul nostru pentru suveranitatea și securitatea Irakului. Încă o criză ar pune în pericol eforturile din ultimii ani de stabilizare a Irakului.

Reafirmăm și angajamentul nostru pentru continuarea luptei împotriva Daesh (ISIS), care rămâne o mare prioritate. Menținerea Coaliției este cheie în această privință. De aceea, cerem autorităților irakiene să continue să ofere Coaliției tot sprijinul necesar.

Suntem gata că continuăm dialogul cu toate părțile implicate ca să contribuim la dezamorsarea tensiunilor și să readucem stabilitatea în regiune”

Iranul nu va mai respecta niciun fel de limite privind îmbogățirea uraniului, renunțând astfel la ultimele angajamentele pe care le mai respecta din Acordul nuclear semnat în 2015. Astfel, Iranul îşi va continua programul nuclear fără nicio limitare, inclusiv fără o limitare a îmbogăţirii uraniului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here