Ca în orice dictatură | Zeci de mii de oameni, aduși cu autocarele să-l plângă pe Soleimani

sursa: Babak Taghvaee / Twitter

Regimul de la Teheran face din funeraliile lui Qasem Soleimani un adevărat spectacol de propagandă, tot așa cum nord-coreenii au făcut la înmormânarea lui Kim Jong-il. Zeci de mii de militari ai Gărzilor Revoluționare, ai Basij (miliție paramilitară parte a Gărzilor Revoluționare, care intervine la proteste să bată oamenii), dar și familiile acestora au fost aduși la Teheran cu autocarele. La aceștia se adaugă o armată de oficiali, funcționari publici și mulți alții care au fost mobilizați cu forța și cu amenințări.

Astăzi va avea loc o mare ceremonie în memoria lui Soleimani, care va fi condusă chiar de Ayatollahul Ali Khamenei în persoană. E ocazia ideală ca regimul care a omorât peste 1500 de demonstranți pașnici în ultimele luni să arate că este puternic. Propaganda va încerca să spună că toți oamenii care îl plâng pe fostul terorist numărul unu, așa cum l-a numit Trump, sunt iranieni de rând.

Deși normele islamice cer înmormântarea unui decedat cât de repede posibil, chiar în mai puțin 24 de ore, Qasem Soleimani a fost purtat ca moaște sfinte prin Irak și Iran, pe la diverse moschei șiite, unde să fie plâns de fanii lui. Sâmbătă, sicriul lui Soleimani a fost dus în procesiune prin Irak, iar duminică prin Iran. Înmormântarea propriu-zisă va avea loc abia marți, în a patra zi după decesul său.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here