Sursa: Pexels

Ministerul Finanțelor a emis obligațiuni de 525 de milioane de lei pe piața internă, cu scadența în septembrie 2023. Cererea din partea investitorilor a fost ridicată, dar dobânzile sunt în creștere față de jumătatea lunii, informează profit.ro.

Prospectul emisiunii era de 400 de milioane de lei, iar băncile au depus oferte de aproape 1,1 miliarde de lei.

Randamentul mediu de adjudecare este de 3,8%, în creștere de la 3,74% la licitația pentru aceleași titluri derulată la jumătatea lui octombrie, chiar dacă atunci cererea a fost mai scăzută (704 milioane de lei la un prospect de 500 de milioane de lei, în timp ce valoarea adjudecată a fost de 658 de milioane de lei).

Statul a împrumutat 3,9 miliarde de lei de la bănci în octombrie, după alte 2,8 miliarde de lei în septembrie. În total, Ministerul Finanțelor publice a împrumutat aproape 68 de miliarde de lei din piața internă și externă în acest an până acum, adică circa 95% din necesarul de 72 de miliarde de lei pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice ajunse la scadență. Titluri de stat de circa 1,4 miliarde de lei mai sunt de rambursat în acest an la scadență. Primul vârf mai mare de plată este așteptat în februarie 2020, când ajung la scadență obligațiuni de 9,1 miliarde de lei.

Sursa foto: Pexels

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here