Ministrul Apărării: Pensiile militare sunt ocupaţionale

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a menționat că pensiile militare sunt pensii ocupaţionale, iar militarii nu au de să se teamă că acest statut se va schimba, transmite News.ro.

„Sunt pensii ocupaţionale, iar discuţiile cu Comisia Europeană sunt absolut normale. Acest jalon 215 ar trebui să ţină seama şi de raportul Băncii Mondiale care spune că aceste pensii nu sunt speciale ci ocupaţionale. Ne dorim foarte mult ca discuţiile să se concretizeze într-o variantă acceptabilă. Nu am niciun dubiu că pensiile militare vor rămâne pensii ocupaţionale. Militarii nu au a se teme că acest statut va fi schimbat. Am colegi din minister care se află la ministerul muncii pentru a discuta aplicat. Strategia mea şi a noastră este să menţinem importanţa socială a acestei profesii şi să facem ca domeniul militar să fie unul atractiv”, a declarat Angel Tîlvăr, vineri la Digi24.ro.

El a mai spus că militarii sunt încadraţi într-un sistem şi ca, ministrul al Apărării, se luptă ca aceştia să beneficieze de cele mai multe condiţii.

„Noi vorbim de categorii, dar să ţinem cont că vorbim despre oameni, şi fiecare om este important.  Militarii au de răspuns la situaţii care nu depind de voinţa lor personală. Ei sunt încadraţi într-un sistem. Poate fi într-o zonă safe şi apoi să îl găsim într-o zonă cu grad de risc foarte mare. Ca ministru al Apărării mă lupt ca cei care sunt în sistem să beneficieze de cele mai bune condiţii. Există diferenţe, felul în care acestea se armonizează, este o discuţie care poate avea loc”

Acesta a adăugat că impactul bugetar al pensiilor este de „peste 40% din bugetul MApN”.

Revizuirea pensiilor speciale – „care includ pensiile militare” – este o etapă pe care România trebuie să o parcurgă la sfârşitul acestui an, de îndeplinirea ei depinzând delocarea celei de-a treia cereri de plată din cadrul PNRR, afirmă surse din Comisia Europeană. Plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii implică adoptarea unei noi legi privind sistemul public de pensii care să înlocuiască actuala lege a pensiilor. Conform surselor citate, în anexa la Decizia Consiliului de punere în aplicare a PNRR. României se precizează că „un obiectiv al noii legislaţii” este menţinerea stabilă pe termen lung (2022-2070) a cheltuielilor publice brute totale cu pensiile (toate sistemele publice de pensii existente) la 9,4% din PIB.

Ciucă: Pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii de serviciu

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here