Ministrul Finanțelor, remaniat. Reacțiile lui Cîțu și Nazare

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Premierul Florin Cîţu a anunţat joi că a transmis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare a lui Alexandru Nazare din funcţia de ministru al Finanţelor, transmite News.ro.

El a precizat că a discutat cu liderii coaliţiei despre această remaniere, că în cursul zilei de marţi a informat despre această decizie şi că a avut încă o discuţie joi dimineaţă cu toţi liderii coaliţiei.

.

”În cursul zile de marţi am informat toţi liderii coaliţiei despre decizia mea de a îl remania pe domnul ministru Nazare. Mi-a spus că nu doreşte să îşi dea demisia şi să fie revocat”, a anunţat prim-ministrul după şedinţa de Guvern.

Cîţu a explicat că Alexandru Nazare a avut posibilitatea de a-şi prezenta demisia, însă a refuzat, optând pentru varianta revocării.

”Decizia am luat-o după o analiză făcută la 6 luni de zile. Astăzi vorbim de Ministerul Finanţelor. Avem proiecte întârziate la MFP. Unele dintre ele ajută la eliminarea evaziunii fiscale, altele ajută la implementarea prin fonduri europene”, a explicat şeful Executivului.

De asemenea, premierul a menţionat că a trimis preşedintelui cererea de revocare a lui Nazare de la Finanţe.

Preşedintelui României i-a fost trimisă şi propunerea ca premierul să asigure interimatul. Întrebat dacă Dan Vîlceanu va fi sucesorul lui Alexandru Nazare, prim-ministrul a afirmat că încă nu a fost luată o decizie.

”Eu sunt propunerea de interimar. Nu în acest moment (nu se ştie altă propunere pentru MInisterul de Finanţe – n.r.). Nu avem nicio propunere în acest moment pentru MFP. Ne vom asigura că toate proiectele întârziate sunt repornite”, a replicat prim-ministrul.

Întrebat dacă a vorbit despre dosarul Roşia Montană cu Nazare, Florin Cîţu a replicat, referindu-se la informaţiile referitoare la retragerea dosarului de listare a Roşiei Montană la UNESCO: ”Dl Nazare a prezentat opinia MFP în şedinţa de coaliţie şi am spus de fiecare dată că acolo trebuie să fie luată decizia în ceea ce priveşte Roşia Montană. În ceea ce priveşte Guvernul, am văzut mai multe fake news, niciodată nu am cerut să se retragă acest proiect”.

El a precizat că a fost singurul care l-a susţinut pe Alexandru Nazare pentru Finanţe când l-a propus.

În ceea ce priveşte motivele pentru care Alexandru Nazare nu a vrut să îşi dea demisia, Florin Cîţu a spus că nu le cunoaşte, afirmând că Nazare ar putea avea o conferinţă de presă după şase luni de mandat.

”Am la corpul de control câteva lucruri şi corpul de control s-ar putea să meargă la MFP, dar voi anunţa zilele următoare. ANAF a avut o activitate bună”, a conchis premierul.

Alexandru Nazare, ministrul de Finanţe revocat de premierul Florin Cîţu, a explicat că şi-a făcut treaba la minister cu rezultate vizibile , apreciate de multe ori chiar şi de şeful Guvernului. El a adăugat că i-a spus prim-ministrului că nu are motive întemeiate ca să demisioneze din funcţie.

„Mi-am făcut treaba, am rezultate vizibile, apreciate chiar de el de multe ori şi reflectate în evaluările instituţiilor internaţionale. I-am spus premierului că stăm bine cu execuţia bugetară şi că nu am motive întemeiate să îmi înaintez o demisie. Am considerat că este înţelept ca în această perioadă să îmi menţin neutralitatea politică, prin prisma poziţiei de ministru al Finanţelor”, a afirmat Alexandru Nazare, joi pentru Antena 3.

Parlamentul European solicită revenirea completă la Schengen şi integrarea deplină a Bulgariei şi României

1 COMENTARIU

  1. De la bun inceput trebuie sa spunem cum premierul are responsabilitatea totala a guvernarii . In cazul in care premierul es revocat de parlament prin motiune intreg guvernul cade , deci premierul semneaza si este raspunzator de intreaga activitate a guvernului .Din acest motiv este evidenta dorinta oricarui premier de a lucra cu oamenii care au aceleasi idealuri si care se supun unor cutume guvernamentale . Asadar premierul revoca un ministru si preia ministerul respectiv ca si responsabilitate personala . Scurt si la obiect – Cei ce tot discuta pe acesta tema nu pot fi decit părerologi şau comentaci .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here